Essed sluit verdere obstakels in 8 Decemberstrafproces niet uit

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden (foto: Regilio Derby)
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden (foto: Regilio Derby)
Het Hof van Justitie heeft donderdagmiddag geoordeeld dat de Krijgsraad normaal door moet gaan met de behandeling van het 8 Decemberstrafproces. Het Openbaar Ministerie (OM) is niet ontvankelijk verklaard, omdat het geen specifiek wetsartikel in het Wetboek van Strafvordering kon aanwijzen op basis waarvan het beroep heeft aangetekend. Advocaat Hugo Essed, procesgemachtigde van de nabestaanden, zegt dat de auditeur-militair nu op de eerstvolgende zitting van de Krijgsraad zijn strafvoorstel zal presenteren tegen de verdachten, waaronder ook hoofdverdachte Desi Bouterse. De raadsman sluit, gezien de historie van dit strafproces, niet uit dat de tegenpartij wederom obstakels zal opwerpen. “Wij hopen dat wij naar het volgend station kunnen gaan, zonder dat er dwarsliggers op de rail geplaatst worden of erger nog, deze rails uit elkaar gehaald worden. Wij hopen dat de trein, die nu weer is gaan rijden, veilig aankomt bij het volgend station”, aldus Essed. De jurist benadrukt dat het hier om een ‘mega-zaak’ gaat waar er veel bewijslast aanwezig is. Vanwege de dikte van het dossier in deze zaak, verwacht hij dat het wat langer dan normaal zal duren voordat alles is afgerond. In dit stadium rekent hij in termen van enkele maanden en geen jaren. Opmerkelijk was de afwezigheid van de raadsman van Bouterse, Irwin Kanhai. Deze heeft zich op het laatste moment door advocaat Arjan Ramlakhan laten vertegenwoordigen. De enige verdachte die persoonlijk aanwezig was, is Edgar Ritfeld.
OM kan niet ‘in belang der wet’ beroep aantekenen
Onder de tweede gedachtestreep van het beroepschrift stelde de procureur-generaal (pg) dat hij het in belang der wet noodzakelijk acht beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Krijgsraad. Het Hof is van oordeel dat dat de OM-topman dit argument niet genoegzaam heeft geargumenteerd, terwijl dit meer een gedachtegang is die in het Nederlands strafrecht wordt toegepast. Het Surinaams strafrechtsysteem kent deze structuur volgens het Hof niet. Ook hier is het verweer van advocaat Sewcharan toegewezen. Advocaat Gerold Sewcharan heeft eerder al gesteld dat de wet het OM niet de bevoegdheid toekent om ‘in het belang der wet’ hoger beroep in te stellen. Sewcharan is de advocaat van Ritfeld.
Alle verweren Sewcharan toegewezen
Het OM had hoger beroep aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad op 30 januari 2017 om door te gaan met het strafproces. Het OM had het Hof gevraagd de beslissing van de Krijgsraad om door te gaan met het 8 december strafproces te vernietigen en te beslissen tot de onmiddellijke beëindiging van de strafzaak. Het OM vroeg het Hof te beslissen dat het bevel van de regering gehandhaafd blijft. De regering had op basis van artikel 148 van de Grondwet het OM op 29 juni vorig jaar opgedragen om de vervolging van de strafzaak onmiddellijk stop te zetten. Er zijn in bijkans 20 gronden aangegeven dat de veiligheid van de Staat ernstig in gevaar wordt gebracht door de voortzetting van het strafgeding. Eerder heeft Sewcharan de uitgangspunten van de vervolging zwaar bekritiseerd. Sewcharan voerde aan dat de beslissing van de Krijgsraad van 30 januari immers geen beschikking is, zoals bedoeld in artikel 376 van het Wetboek van Strafvordering (Sv), omdat beschikkingen in gevolge artikel 132 Sv de beslissingen zijn die niet op de terechtzitting zijn gegeven. “De beslissing van de Krijgsraad is op grond van artikel 132 Sv een uitspraak en wel een tussenvonnis, waartegen alleen met een einduitspraak in hoger beroep kan worden gegaan. Het enkele feit dat de Krijgsraad zijn beslissing van 30 januari een beschikking heeft genoemd, maakt de beslissing juridisch nog niet tot een beschikking zoals bedoeld in het Wetboek van Strafvordering”, stelde de advocaat. Het Hof stond op één lijn met alle punten die Sewcharan naar voren heeft gehaald en stelde dat het OM in ieder geval dient te wachten met zo een stap, totdat een eindpunt in de zaak is bereikt. De raadkamer werd gevormd door de rechters Dinesh Sewrattan, Anand Charan en Dennis Kamperveen.
FR

error: Kopiëren mag niet!