Het ministerie van Regionale Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft disciplinaire maatregelen getroffen tegen de Bond van Jachtopzieners, die in februari 2017 is opgericht. De bond die een wensenpakket had samengesteld, heeft dit schriftelijk op 20 februari meegedeeld aan het hoofd van Dienst ’s Lands Bosbeheer, met vermelding dat de leden pas na realisatie van dit wensenpakket hun posten zouden bemannen. De inhoud van deze brief is kort hierna in een lokaal nieuwsblad verschenen. Op een gegeven moment heeft het voornoemde ministerie 20 leden op het matje geroepen en verweer aangezegd. Hiervan zijn 9 leden geschorst met bevriezing van de bezoldiging, terwijl 11 leden met een berisping zijn geconfronteerd. Hierdoor heeft de bond zich aangesloten bij C-47, die juridische stappen tegen dit ministerie heeft ondernomen.
“In de praktijk is gebleken dat de belangen van de ambtenaren, die aangesloten waren bij de bond bij LBB, niet behartigd werden, vandaar dat zij een eigen vakorganisatie hebben opgericht. Bij elke oprichting van een vakorganisatie is het gebruikelijk dat er hiervan een persbericht wordt gemaakt.” Dit zegt vakbondsleider Robby Naarendorp tegenover Dagblad Suriname. De jachtopzieners zijn sedert 2012 niet verzekerd voor de verplichte SOR (Surinaamse Ongevallenregeling) verzekering. “Het ministerie heeft de jachtopzieners het bos ingestuurd dwars door heel Suriname zonder hen te verzekeren. We praten hier niet eens over de basis beschermende middelen, overuren, posten die men moet bemensen zonder elektra, goede sanitaire voorzieningen en goede slaapgelegenheden enz. In plaats van deze problemen aan te pakken, treft men disciplinaire maatregelen.”
De schorsing heeft de duur van een week, maar bij één van de leden is dit naar twee weken opgevoerd, omdat de desbetreffende medewerker van RGB geen jachtopziener is. “De schorsing is zodanig ingedeeld dat de dienst normaal doordraait.” Naarendorp gaf te kennen dat het niet verbazingwekkend is dat men acties tegen deze medewerkers heeft ondernomen, vooral gezien het feit dat zij hun heil bij C-47 hebben gezocht. “De directeur waant zich God te zijn; men vergeet dat leiding geven slechts voor een bepaald moment is. De directeur gaat tekeer als een briesende leeuw! Men moet zich schamen om de medewerkers onder deze omstandigheden weken het bos in te sturen.” Volgens Naarendorp wordt de zaak niet zo gelaten; dit wordt juridisch aangevochten. “Men probeert de werkers monddood te maken, maar zolang C-47 bestaat, zullen wij blijven vechten voor hen die opkomen voor hun rechten. We gaan dit aanvechten, omdat de maatregelen die getroffen zijn tegen deze ambtenaren onterecht zijn.”
KSR