De zandafgravingen te Braamspunt geschieden in de afgelopen periode in alle stilte. Sommige critici vinden het een kwalijke zaak dat dit onderwerpt, ondanks de ernst ervan, vervaagt. Dagblad Suriname verneemt echter dat de situatie te Braamspunt vanwege de mindere aandacht die Braamspunt nu krijgt, aan het verergeren is.
Erlan Sleur van Probios meent dat het een lastige klus is om de overheid haar inzichten te laten veranderen. “Wij liepen op tegen een muur van de minister. Zelfs zijn eigen DNA is er tegen. Toch blijft de minister bij zijn standpunt. Wie ben ik dan, als zijn eigen mensen hem niet kunnen overtuigen. Dit geeft een gevoel van machteloosheid”, aldus Sleur.
Vanuit het ministerie van Natuurlijke Hupbronnen zijn er enkele restricties opgelegd aan concessiehouders. De concessionarissen mogen per week 250 kubieke meters graven. Dat is al genoeg voor één keer graven per ponton. De concessionarissen mogen graven tussen de vloed- en ebstand. Verder moeten de concessionarissen steeds melding maken wanneer zij op weg zijn naar Braamspunt, zodat er ter plekke controle kan plaatsvinden. Zij mogen alleen tussen 6.00 uur in de ochtend en 6.00 uur in de avond graven. De controle op de werkzaamheden blijkt volgens ooggetuigen hoogstwaarschijnlijk te ontbreken. Touroperator Raj Soekhoe zou dit willen bevestigen, aangezien hij vaker op het strand vertoeft voor zijn werk. “Het gedeelte waar men wederom startte met het graven van zand is bijna weg. Afspraken die zijn gemaakt, worden niet nageleefd. Er wordt nog steeds in de avonden gegraven. Ik zie dagelijks heel de dag door dat één ondernemer bijkans twee tot drie keer graaft”, stelt Soekhoe. “Bij mij gaat het er meer om dat ik mijn brood verdien in het gebied. Straks, of over een paar jaren, heb ik geen broodwinning meer”, zegt een emotionele Soekhoe.
Dave Abeleven, directeur NH, met deze informatie geconfronteerd, moest de situatie nog natrekken. “Die rapportages heb ik op dit moment niet binnen. Het is uiteraard de bedoeling dat deze week nog wordt gerapporteerd. Nu ik deze informatie krijg, zal ik sowieso de GMD sneller naar mij toe roepen om te vernemen wat hiervan waar is. Er zijn voorwaarden in hun vergunningen opgenomen. Het is zaak voor ons om controle op uit te oefenen”, stelt Abeleven.
Zandgravers zijn volgens Abeleven echter niet in staat om heel Braamspunt weg te graven. Dat zouden zij zelfs met heel de dag graven niet kunnen doen. “Wij moeten bepaalde dingen ook niet door elkaar halen. Braamspunt zal binnen niet al te lange tijd voor een groot deel verdwijnen. Dat komt niet door de zandafgraving, maar gewoon door een natuurlijk proces. De zandbank verplaatst zich. Dat strand is al stukken kleiner dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Dat is ook bewezen”, stelt Abeleven. Hij verzekert niettemin dat de rapportage eerder wordt gedaan om de zaak te controleren.
Kavish Ganesh