John Courtar: “Elk uur vindt er een bedrijfsongeval plaats”

John Courtar
John Courtar
“In de afgelopen vijf jaren is er een half miljard SRD aan directe kosten verloren gegaan, omdat arbeiders simpelweg stil staan. Bij een bedrijfsongeval staat een arbeider namelijk gemiddeld twee dagen stil. Voor het Bruto Binnenlands Product (BBP) is dit een verlies van een half miljard SRD. Daarom is de preventie van bedrijfsongevallen essentieel.” Dit zei John Courtar, waarnemend inspecteur-generaal Arbeidsinspectie op het ministerie van Arbeid, tijdens een onlangs gehouden persconferentie.
Onlangs is op 28 april de Internationale Dag van de Beroepsgezondheid en Beroepsveiligheid herdacht. In dat kader vraagt de internationale arbeidsorganisatie, de International Labour Organization (ILO), jaarlijks om aandacht te besteden aan de bedrijfsgezondheidszorg. Het thema staat dit jaar in het teken van data-analyse, waarbij de begrijpelijkheid hiervan voorop wordt gesteld. De data-analyse is noodzakelijk bij onder andere het concipiëren van wetgeving. De Veiligheidswet wordt momenteel door het ministerie van Arbeid onder de loep genomen.
Courtar merkte op dat meer mannen betrokken zijn bij bedrijfsongevallen ten opzichte van vrouwen. “De vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in beroepen waar de meeste ongevallen veroorzaakt worden.” Doordat men vaak verkeerde assumpties maakt, wenst Courtar geen absolute cijfers prijs te geven. “Wanneer we naar data kijken, moeten we omzichtig onderbouwen voordat we een uitspraak doen.” Daarom gaf Courtar in zijn conclusie het volgende aan. “Elk uur vindt er een bedrijfsongeval plaats. Ik heb gemiddeld per maand één bedrijfsongeval met een fatale afloop.” Courtar vindt dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de werkgever ligt, maar ook bij de werknemer om de preventie van bedrijfsongevallen te stimuleren.
Suriname is in vergelijking met het Caribisch gebied niet onveiliger, zoals men vaak vermoedt. “Dit verschilt niet veel; we werken even onveilig.” De grondslagen hiervoor zijn niet met andere landen te vergelijken. Er zijn drie niveaus waarbinnen men faalt, te weten het management-, technisch en persoonlijk niveau. “Op deze drie niveaus scoren wij heel slecht.” Courtar deelde mee dat de rijke landen veelal barrières creëren voor hun concurrenten. “Om je product te brengen naar de rijke landen en met hen te concurreren, zal je concessies moeten doen en meestal heeft dit betrekking op de veiligheid.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!