Het organiseren van de herdenking van 1 mei (Dag van de Arbeid) werd van het jaar door Progressieve Vakcentrale C-47 op de schouders van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO) en de Staatsolie Werknemersorganisatie Suriname (SWOS) gelegd. RGWO/SWOS-voorzitter Lloyd Read benadrukte op deze dag de erfenis van de voorgangers/strijders binnen de vakbeweging. Hij wijst de samenleving erop dat deze goed onderhouden dient te worden, opdat toekomstige generaties niet opnieuw hoeven te strijden voor hun rechten, of zichzelf afvragen wat de huidige generatie verkeerd heeft gedaan. Hij verwees naar de verdeeldheid binnen de vakbeweging, die momenteel zorgt voor zwakteschakels binnen de strijd die geleverd wordt door delen van de vakbeweging.
“1 mei 2017 moet een keerpunt zijn. Het moet een moment zijn waarop wij als vakbeweging zeggen: ‘tot hier en niet verder’. Wij zullen ons opnieuw moeten bundelen. Wij moeten samen werken. Fred Derby heeft ons geleerd dat leiderschap samen gaat met hoge morele en ethische waarden en normen. Wij beginnen met een nieuwe bundeling van bonden en vakbondsleiders die zich niet laten afleiden door klassieke afbakening van vakcentrales of van ambtenaar tegenover arbeiders uit de private sector. Het enige belang is het collectief belang en niet het eigen individueel belang”, stelt Read.
Het is volgens Read tijd om de interne herstructurering binnen de vakbeweging ter hand te nemen. Er moeten werkgroepen geïnstalleerd worden die voorstellen doen om de wetgeving aan te passen. “Nog steeds is het stakingsrecht een papieren tijger. Dat heb ik als Rosebel kunnen ervaren. Nog steeds hebben onze vakbonden geen wettelijk recht op juiste informatie van de werkgever. Nog steeds kunnen werknemers ontslagen worden zonder een significant/behoorlijke schadeloosstelling. Werkgevers kunnen ook nog steeds niet vervolgd worden vanwege wanbeleid. Dit hebben wij gezien bij een aantal bedrijven waar directeuren zich misdragen hebben”, zegt Read. Hij moedigt de vakbeweging aan om alvast te kijken naar hoe de samenleving er over 15 tot 20 jaar eruit zal moeten zien. In die richting zou de vakbeweging moeten werken. Vernieuwing zal naar zijn oordeel niet zonder strijd komen. De bonden waaraan Read verbonden is, zullen zich naar zijn zeggen zich inzetten bij deze strijd.
Kavish Ganesh