Volksprotest in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn in de week van 7 april 2017 ruim dertig duizend betogers de straat opgegaan uit protest tegen president Jacob Zuma. In Johannesburg liepen de demonstraties uit de hand en gebruikte de politie traangas en schoot met rubber kogels. Daarbij vielen twee gewonden, meldt het persbureau Reuters.
Ook op de sociale media wordt geprotesteerd. Onder de hashtag #ZUMA MUST FALL wordt het aftreden van Zuma geeist. Een online petitie moet Zuma op de knieen dwingen. “Laten wij Zuid-Afrika eindelijk bevrijden uit Zuma’s wurggreep”, schrijven de initiatiefnemers op de website. Zij roepen Zuid-afrikanen op hun democratie te verdedigen en hun plicht te vervullen door zich tegen Zuma uit te spreken. De petitie is inmiddels meer dan honderdduizend keer ondertekend, schrijft Inge Schouten van de Volkskrant. COSATU, de grootste vakbond van Zuid-Afrika met bijkans 1, 8 miljoen leden heeft president Jacob Zuma opgeroepen om op te stappen. Zuma “is niet langer de juiste persoon om het land te leiden…”.
De demonstranten zijn klaar met Zuma en willen dat hij vertrekt. Jacob Zuma
(65 jaar oud) is vanaf mei 2009 president en heeft de leiding van de politieke partij ANC, de partij van wijlen Nelson Mandela. Hij stamt af uit een boerenfamilie, heeft meerdere vrouwen en 18 kinderen. Hij heeft geen enkele formele opleiding genoten. De demonstranten verwijten Zuma dat hij niets om zijn eigen bevolking geeft, zich schandalig met staatsmiddelen verrijkt en verantwoordelijk te zijn voor het economisch falen van het land en het in stand houden van grootschalige corruptie. Zuma is samen met zijn zoon verwikkeld geraakt in verschillende fraude en corruptieschandalen en voert een politiek dat uitsluitend wordt bepaald door partijbelangen (partijloyalisten, familieleden, vrienden) en zakenbelangen. In 2012 heeft Zuma bijkans 20 miljoen Euro aan staatsgelden doen uitgeven in een uitgebreid bouwproject van zijn prive-woning.
De demonstranten verwijten Zuma en zijn zoon dat zij de corruptie in Zuid-Afrika faciliteren en in stand houden. Dat zeer corrupte zakenlieden samen met Zuma zich met het kabinetsbeleid bemoeien en zeer veel invloed hebben in het regeerbeleid. De namen van de gebroeders GUPTA is genoemd: Ajay Gupta, Atul Gupta en Rajesh Gupta. In 2005 was het de firma’s van Shaik die de overheidsopdrachten van Zuma kreeg. In juni 2005 werd Shaik schuldig gevonden aan fraude en corruptie en veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. De gebroeders Gupta kwamen in 1993 uit Uttar Pradesh (India) en verdienden hun eerste inkomen in Zuid-Afrika met het verkopen van schoenen op straat uit hun auto-achterbak. Inmiddels hebben zij zich middels staatscorruptie, interventie en grote invloed in de staatsbedrijven van Zuid-Afrika zeer grote belangen verworven in de mijnbouw, transport & telecommunicatie (eigen tv-station) en krant. De Gupta’s verdienen miljarden aan de staat en het Ministerie van Financien is in het bezit van degenen met absolute macht en machtige belangen. Bewindslieden en bestuurders van staatsbedrijven zijn allen “vrienden” van de Gupta’s. Het vermogen van Atul Gupta wordt geschat op 700 miljoen Euro .Hij is een van de zeven rijkste mannen van Zuid-Afrika; schrijft Bram Vermeulen.
Vorige week ontsloeg Zuma bijkans 15 ministers, bewindslieden die zich kritisch hebben uitgelaten over de koers van Zuma. Zuma vervangt mensen die tegen de corruptie en tegen zijn regeringsbeleid zijn, voor een groep mensen die loyaal zijn aan Zuma. Zuma ontsloeg ook de internationaal gerespecteerde minister van fiancien Pravin Gordhan. Een fanatieke bestrijder van corruptie en tegen de invloed van machtige zakenbelangen (o.a. de Gupta ’s) op het regeringsbeleid. Bram Vermeulen zegt:…” GORDHAN WAS DE LAATSTE BUFFER TEGEN DE AMBITIES VAN ZUMA OM DE STAATSKAS TE PLUNDEREN..” Met deze coup tegen het eigen regeerkabinet , krijgt Zuma een stevige grip op het regeringsbeleid en ook een greep op de staatskas. Met het ontslag van de gerespecteerde minister van Financien en andere 14 bewindslieden stuurt hij de economie richting de afgrond en is Zuid-Afrika overgeleverd aan de grillen van Zuma.
Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s en Fitch hebben de kredietwaardigheid van Zuid-Afrika, na het ontslag van de bewindslieden, verlaagd tot “JUNK” oftewel BB +. Zuid-Afrika telt bijkans 53 miljoen inwoners (2013) , is de 36ste grootste exporteur van de wereld met een top exportwaarde van us. dollar 94 miljard ( o.a. delfstoffen , mineralen, goud, steenkool, landbouwprodukten ) in 2015. Zuid- Afrika is een van de belangrijkste economieen van het Afrikaanse continent.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!