Suriname in Intensive Care! Een kwestie van einde of overleven (2)

Er zijn diverse injecties nodig om dit gecrashte toestel, dit gezonken schip, te redden van algehele ondergang. Factoren zoals rechtvaardigheid, oprechtheid, eerlijkheid, integriteit, moraal, normen en waarden, mogen niet ontbreken.
En de vraag is nogmaals: Deze regering weg! Wie plaatsen we dan daar? We moeten de juiste mensen weten te rekruteren. Het moeten wel leiders zijn die Suriname uit deze intensive care willen halen, uit deze malaise kunnen halen, door zelf ook in te leveren en niet alleen het arme deel van het volk uitknijpen.
Er zijn zelfs mogelijkheden die niet heel wat geld kosten. Werkloosheid moet aangepakt worden. Vroeger hadden we onze eigen suikerfabriek. Er zijn genoeg gedetineerden die ingezet kunnen worden om suikerriet te planten, te oogsten en voorbereiden ter verwerking, daarnaast de moderne technieken en middelen, zodat we weer onze eigen suiker kunnen fabriceren en zo mogelijk ook exporteren. Er zijn meerdere voorbeelden van kapot gemaakte bedrijven, waar Suriname vroeger behoorlijk mee verdiend heeft.
Elke geboren en getogen Surinamer heeft recht op een stukje grond, al is het maar 10 x 20m. Om inkomsten voor de staatskas te genereren, moet grond liever in grondhuur worden afgestaan, zodat er blijvend inkomsten zijn. Maar wat doet de regering? Lappen grond worden afgegeven, verhandeld, aan vriendjes, zodat zij ermee kunnen speculeren, waar de staat dan niets meer aan verdient en het arme volk heeft dus niets. Wat mij betreft mag het jaarlijkse grondhuurbedrag iets aangepast worden.; dat zou zeer zeker een mooie verdienste zijn voor de staatskas. Vergeet u niet dat het mafia kartel van grootgrondbezitters ertoe bijdraagt dat de koers niet keldert, want grond vertegenwoordigt waarde. Waarom stellen enkele van de bekende nationalistische grootgrondbezitters niet een klein deel van hun lappen grond ter beschikking voor de Surinamers die geen stukje hebben. Dit zal ongetwijfeld de criminaliteit doen verminderen. Ik woon zelf op een klein grondhuurperceel en heb geen behoefte aan grote eigendommen; over enkele jaren, mag een ander die het dan nodig heeft het van mij overnemen.
Invoering van vermogensbelasting, om de rijken, de kapitalisten, de grondspeculanten te doen bijdragen aan inkomsten t.b.v. de staatskas is ook een mogelijkheid. Er zijn genoeg ambtenaren die hiervoor ingezet kunnen worden.
In de goud- en houtsector, visserij, etc., wordt toegestaan dat buitenlanders met onze middelen zich schatrijk werken, terwijl wij juist sterven van armoede.
Er zijn genoeg Surinamers die met gedegen plannen op tafel komen, maar ze worden niet gehoord.
Zijn er niet genoeg mogelijkheden die inkomsten bieden voor de staatskas om dan daaruit weer investeringen en betalingen te doen, bijv. aan de leerkrachten, senioreburgers en mensen met een beperking, zodat een ieder weer over medicijnen en medicamenten kan beschikken en de gezondheidszorg weer de goede richting kan opgaan, het onderwijs en alles daarom heen verbeterd wordt, etc. Er zijn heel veel kinderen die niet naar school kunnen als gevolg van het wanbeleid van de regering.
Ik kan niet begrijpen dat door Snijders, Nerkust, Hooghart en de criminele adviseurs van de president, eraan meegewerkt wordt om verhoging van brandstofprijzen daarvoor aan te wenden. Ook de ex-vice president en de huidige, zijn niet snugger genoeg om te begrijpen dat dit niet de juiste wijze is.
Ik kan maar niet begrijpen dat een regering denkt met lening op lening een land te besturen; een bonafide regering zou daar niet eens aan denken. Wij moeten inderdaad de malafide IMF delegatie die momenteel op bezoek is in ons land, laten merken dat hun daad niet door ons wordt geapprecieerd.
De criminaliteit moet hard aangepakt worden; ook daar zijn goede oplossingen voor; het is een kwestie van goed doordenken. Hoe willen we toerisme bevorderen, als de criminaliteit niet met harde hand de kop wordt ingedrukt. Hier zou moeten gelden: korte metten, harde taal. Ik denk dat met dergelijke injecties, stappen tot een goed herstel van ons in intensive care terechtgekomen Suriname, gezet worden.
Aan minister Peneux misschien een goed advies om geen rancune te plegen in de vorm van “no work no pay”, omdat er wettelijk ook regels zijn die aangeven dat er niet meer dan een klein percentage inhouding is toegestaan, bovendien kun je die rancune niet toepassen wanneer een overgroot deel van de leerkrachten participeert. Ik zou me dus niet laten afschrikken. Laten we zien of Rambo nu binnen enkele dagen een overzicht en sancties zal produceren, terwijl hij dat maanden niet voor elkaar kreeg bij de onderhandelingen.
Ik heb begrepen dat de “wakamans” zijn meegenomen door Bouterse om enkele projecten, die weinig tot geen media aandacht genieten, te bezoeken. Ik vraag me af waarom goede projecten, niet gepresenteerd zijn; dit is toch niet logisch en transparant? Ik hoop dat de groep zich niet laat ompraten en misleiden door mooie praatjes.
Al degenen die zich nestelen om dit wanbeleid en vinden dat na “Gado sen eng” en “we zijn in zijn handen in de beste handen” zijn werkelijk valse profeten. Alleen in handen van de Almachtige Schepper, zijn we in de beste Handen en niet anders.
Laten we bidden om wijsheid en kracht om te overleven. Zoals een zin uit een van onze Vaderlandsliedjes is: Ogri musu wai.
De richting en de vaart die de koers nu opgaat, is moordend en mensonterend. Een Nederlands gezegde luidt: ze hebben het heel bruin gebakken. P’pa Bouta, brengt u de koers terug naar de Srd 2,80 en alle prijzen terug naar dat niveau, van het moment toen u overnam en als u niet kan, tra fas’ no de lek’ fa yu sref’ taki.
Toon dat u van Suriname houdt en draag weer over aan het Volk!
J.I.T., een oprechte rechtgeaarde burger van Suriname

error: Kopiëren mag niet!