President waarschuwt Van der San: “Houd communicatielijn open”

De nieuwe Juspol-minister Eugene van der San krijgt de felicitaties van bisschop Karel Choennie (foto: Ricky Bahadoersingh)
De nieuwe Juspol-minister Eugene van der San krijgt de felicitaties van bisschop Karel Choennie (foto: Ricky Bahadoersingh)
“Ik vraag u om de communicatie open te houden naar justitie, politie, constitutionele machten en de medeministers. De communicatie is heel erg belangrijk. Als de communicatielijn wordt gestoord, verstoord en verstopt raakt, dan zijn wij in problemen. Wanneer uw communicatielijn helemaal verstoord is naar zeker constitutionele bevoegden, gelooft u mij: dan hebt u een probleem. Deze president zal dan geen andere keus hebben dan naar eer en geweten in ’s lands belang te handelen. Dan is het niet mijn vriend Sjeni, mijn kerkgenoot, mijn broeder en mijn zus of zo. Ik ga u dan vragen om begrip te hebben voor mijn beslissing.” Deze boodschap gaf president Desi Bouterse vrijdag na de beëdiging van Eugene van der San tot de nieuwe minister van Justitie en Politie. Van der San was sinds 2010 directeur op het Kabinet van de President. Hij volgt Jennifer van Dijk-Silos op die vorige week werd ontslagen. Hoewel het staatshoofd niet expliciet is ingegaan op de beweegreden van het ontslag van Van Dijk-Silos, bleek uit zijn toespraak dat hij niet tevreden was over de manier waarop de ex-bewindsvrouw met de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie communiceerde. Hij merkte op dat Van der San behalve loyaal ook een harde werker is. Nu hij de eed heeft afgelegd, verwacht het staatshoofd dat de bewindsman ook trouw zal zijn aan de wetten en de grondwet. Volgens het staatshoofd is het bekend dat de nieuwbakken minister een man met ‘een korte lont’ is. “Alla sma sabi dat Sjeni lont sjatu, daar kan weinig aan veranderd worden. Een ieder weet wel dat Sjeni een harde werker is”, aldus de president.
Criminaliteit, personeelsproblemen en rechtspositie politieambtenaren krijgen aandacht
Het staatshoofd merkte op dat de bestrijding van de criminaliteit op dit moment de hoogste prioriteit geniet. Ook de minister benadrukte dit. “De criminaliteit zullen wij moeten aanpakken. Alle personeelsproblemen, rechtspositie van politieambtenaren en anderen zullen op het ministerie worden heroverwogen”, stelde Van der San. De minister heeft tijdens zijn toespraak de Surinaamse Politiebond gevraagd zaken die bij de rechter aanhangig zijn gemaakt terug te halen. In overleg met de administratie van de overheid zullen ze met de minister of president worden opgelost. “Voor degenen die denken dat dit een inmenging is, verwijs ik naar de Personeelswet en het adagium in het bestuursrecht: “Wie het meerdere mag, mag ook het mindere”, aldus de minister. Van der San benadrukte in zijn toespraak dat hij zich al voorbereid heeft om meer begrip te hebben voor bepaalde zaken. “Mi nat a lont”, zei hij aan de president. Hij bedankte de gewezen minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, voor de job die zij gedaan heeft. Hij merkte op in een rijdende trein te zijn gestapt en beseft dat hij nu een politieke positie is gaan bekleden. “De Bijbel zal mijn eerste grondwet zijn”, aldus de minister. Van der San heeft voor hij directeur werd op het kabinet, sedert 1976 gewerkt op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij begon er als hoofd Algemene Zaken en groeide via departementssecretaris en onderdirecteur, tot directeur van het departement tot hij met vervroegd pensioen ging. Van de San werd in 1985 lid van het ‘benoemde Assemblee’, dat werd ingesteld in het traject naar de herdemocratisering na de militaire periode.
FR

error: Kopiëren mag niet!