Wij leven in Suriname volgens Armand Zunder, voorzitter Progressieve Werknemers Organisatie (PWO), al in een diepe recessie. Dat betekent dat de economie sinds enkele jaren een negatieve groei vertoont. In 2015 was de terugval nog 2% terwijl hij van mening is dat de terugval in 2016 ruim 10% tot 12% was. Tientallen significante bedrijven zijn kapot gegaan vanwege de spanning in de economie.
Arbeiders in het land hebben ook te maken met een enorme inflatie van rond de 50% in 2016. Het land zit in nog meer problemen vanwege de afname van zowel export als import.
Opmerkelijk voor Zunder is dat de wrokomangs al bijna 2 jaar in grote problemen verkeren. “Wanneer zo iets aan de hand is, verwacht je van de regering dat men met een pakket van maatregelen komt. Maatregelen die enigszins gericht zijn op het verlagen van de uitgaven en het verhogen van de inkomsten. Bij het verhogen van de inkomsten dient men flankerend beleid te introduceren. Dat zijn de verzachtende maatregelen voor met name de werkers”, legt Zunder uit.
Hij stelt dat de vakbeweging al sinds 2015 maatregelen adviseert, waar er blijkbaar geen aandacht aan wordt besteed. In plaats van flankerend beleid ziet de vakbeweging alleen maar ad hoc maatregelen. De verhoging van de benzineprijzen ziet Zunder als een ad hoc maatregel, aangezien het niet past binnen het aangenomen Stabilisatie en Herstel Programma. Verhoging van de benzineprijzen is volgens Zunder ook al een schoon voorbeeld van kosteninflatie. Het bedrijfsleven wordt rechtstreeks geconfronteerd met deze maatregel. Het bedrijfsleven zal uiteindelijk ervoor kiezen om de kosteninflatie af te wentelen op de consumenten.
“De overheid moet dit soort maatregelen niet treffen in zulke moeilijke tijden. Zij moet juist gaan bezuinigen. Wij zijn bereid om daarover mee te denken. IAmGold is bijvoorbeeld gestuit op een ander goudader zonder rock. De overheid kan dus bijvoorbeeld direct starten met heronderhandeling met IAmGold. Als de regering acuut geld nodig heeft kan men acuut onderhandelen. Er moet verder ook invulling worden gegeven aan de diversificatie van de economie. Ondernemers die produceren of willen produceren moeten worden gestimuleerd. Er is al teveel gepraat. Er moet nu worden gedaan”, aldus de vakbondsvoorman.
Kavish Ganesh