De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) gaf gisteren op een spoedpersconferentie een reactie op de verhoogde benzineprijzen. Er is na de persconferentie een brief richting de regering de deur uitgegaan. In de brief werd de regering een deadline van 48 uur (na ontvangst) geboden om de verhoging terug te draaien. Woordvoerder Robby Berenstein stelt dat Raavaksur is opgeschrikt door de plotselinge verhoging. Naar zijn zeggen is Ravaksur nooit gehoord in deze kwestie. De vakcentrale heeft het besluit via de pers moeten vernemen. Dit, terwijl er werd uitgekeken naar een moment van dialoog. Deze laatste wachtende houding kwam vanwege de stelling van Ravaksur, dat de minister van Handel Industrie en Toerisme (HI&T), vóór de aankondiging niet helder was over het te nemen besluit. De minister was onduidelijk over als er inderdaad een verhoging zou worden doorgevoerd, de hoogte van de tarieven en het tijdstip van de verhoging.
Ravaksur is om deze reden totaal niet content met de verhoging. Gesteld wordt dat de verhoging voor de consument ondragelijk wordt. Een groot deel van de vakbeweging heeft onlangs haar onderhandelingen voor secundaire arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijfsleven afgerond. Met deze verhoging ziet Berenstein de uitkomsten van deze onderhandelingen teruggeworpen. Het verbinden van een termijn aan het terugdraaien van de verhoging, heeft te maken met de mening dat een langere wachttijd de effecten van de verhoging ingrijpender maakt.
“Wij hebben bewust voor een korte periode gekozen, omdat wij niet te lang zullen wachten. De effecten ervan moeten niet steeds diepere wortels schieten. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om terug te draaien”, stelt Berenstein. BvL-voorzitter Wilgo Valies gaf aan dat dit besluit niet zo gemakkelijk geaccepteerd moet worden. De samenleving dient haar stem te laten horen. Hierbij werd het voorbeeld genoemd van de opstanden in buurland Frans-Guyana. Berenstein voegde eraan toe dat indien het besluit niet wordt teruggedraaid, de samenleving in beweging zal moeten worden gebracht. Hij legde de nadruk op de spontaniteit van de bevolking van Frans-Guyana. De methodiek van protest is naar zijn oordeel een andere kwestie.
Kavish Ganesh