Robby Naarendorp, ondervoorzitter van C-47, feliciteert de Bond van Leraren (BVL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) ten aanzien van hun doorzettingsvermogen dat heeft geleid tot het behalen van een bepaald resultaat. Een resultaat dat bijzonder gewaardeerd wordt door de vakcentrale. Volgens Naarendorp hebben ze getoond dat zij niet met zich laten sollen. Ze hebben strijd gevoerd om herwaardering te krijgen van de lonen van leerkrachten en hoewel dit niet is gebeurd zoals zij dat wilden, is het een feit dat er een correctie komt. Ten aanzien van de uitvoering vindt de ondervoorzitter wel dat de regering een beetje kleinzielig is, in die zin dat je niet een aantal groepen kan hebben van vertegenwoordigers tijdens gevoerde gesprekken en bij de uitvoering sla je gewoon twee van de groepen over. Het is ongehoord en niet gepast dat de overheid zich zo gedraagt.
Herwaardering voor de hele ambtenarij.
De ambtenarij bestaat niet uit onderwijsgevenden alleen. Er zijn verschillende groepen daarin vertegenwoordigd. “De leerkrachten hebben een herwaardering geëist en aan hen is gezegd dat een loonsverhoging binnen Fiso niet mogelijk is. Dat zal ertoe leiden dat het heel beloningssysteem van de overheid een tijdbom wordt. Verder had de president eerder aangeven dat hij de ambtenaren wel ‘iets’ zou geven. Dat is volgens Naarendorp een foute benadering. “Ik kan mij met deze zinsnede totaal niet verenigen, omdat lonen/salarissen worden gecorrigeerd nadat er onderhandelingen zijn geweest met partijen. Wat mij daarna het meest heeft bevreemdt, is dat de CLO, die zich opwerpt als te zijn de enige vertegenwoordiger van de ambtenaren, hiertegen niets gezegd heeft. De CLO heeft de president niet gecorrigeerd door te zeggen ‘zo gaat dat niet binnen arbeidsverhoudingen’. Binnen arbeidsverhoudingen komen partijen bij elkaar om te komen tot overeenstemming. De rest van de ambtenarengroepen zijn geen bedelaars, daar de president hen ‘iets’ belooft. Er moet goed nagegaan worden na al die devaluaties en inflaties hoe verder te gaan in het bepalen wat de mensen moeten krijgen.”
Verder zegt de C-47 ondervoorzitter benieuwd te zijn wanneer de eventuele loonsverhoging van de rest van de ambtenarij in zal gaan. Die van de leerkrachten had als ingangsdatum 1 januari 2017, echter is deze verschoven naar eind van de maand maart. Het wachten is op de regering. “Men moet niet denken dat men april de herwaardering gaat invoeren en wel zonder TWK. De overheid zal mij dan moeten uitleggen wat de beweegreden zijn dat ambtenaren op verschillende tijdstippen looncorrecties krijgen. Het is vragen naar problemen”, aldus Naarendorp.