Het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) heeft dinsdag 15 pompstations gesloten, die na het horen van het nieuws over de prijsverhoging van brandstof, abrupt gestopt waren met het verkopen. Dit zei HI&T-minister Ferdinand Welzijn gisteren in het programma Bakana Tori op radiostation SRS. Volgens Welzijn gaven de pompstationhouders verschillende redenen waarom ze gesloten waren. ‘Enkele van ze hadden als reden dat ze hun sleutels verloren hadden, andere zeiden vanwege stroomschommelingen’, vertelde de minister. Volgens Welzijn kan men bij brandstof niet praten van een vervangingswaarde, zoals een pompstationhouder ook zei. ‘Bij brandstof koop en verkoop je. Op elke liter is er een winstmarge berekend. Af en toe kan het dat je wat meer betaalt bij de inkoop, maar bij de verkoop haal je je geld weer terug’, geeft Welzijn aan.
De 15 gesloten pompstations zullen aan een onderzoek onderworpen worden. ‘Als blijkt dat er geen grondige redenen waren of dat er nog voorraden in de opslagtanks aanwezig waren, zullen er maatregelen volgen’, zei de minister. Hij zei dat over deze zaken niet met de Surinaamse Servicestation Exploitantenbond (SSEB) te praten valt, want die blijkt geen relatie te hebben met HI&T en de 2 oliemaatschappijen. De oliemaatschappijen dealen rechtstreeks met de retailers. Toch is Welzijn bereid te praten met de bond van de pompstationhouders.
Verder maakte Welzijn in dit programma bekend dat er ook tegen een winkel aan de Mr. E. Brumstraat is opgetreden. “Nadat bekend werd dat de brandstofprijzen zouden stijgen, heeft de winkelier terstond zijn zaak gesloten. De tip was dat hij bezig was de prijzen te veranderen. De volgende dag was dat inderdaad het geval. Hij heeft de prijzen moedwillig opgeschroefd. Ik kan hem niet zeggen om zijn prijzen weer te verlagen, maar ik kan wel zeggen om niet in zo een winkel te kopen’, aldus de minister.