Wildwest op Meerzorg: “Openbare begraafplaats vanaf 2015 geoccupeerd”

In het district Commewijne doet zich al geruime tijd een merkwaardige situatie voor. In het ressort Meerzorg worden er namelijk sinds 2015 illegale bouwactiviteiten verricht door een occupant op de openbare begraafplaats aldaar. Hierover is reeds diverse malen aan de bel getrokken bij het districtscommissariaat. Dit wordt bevestigd door de PL-parlementariër Ingrid Karta-Bink tegenover Dagblad Suriname. Volgens het parlementslid heeft de occupant officieel te kennen gegeven dat hij geen ander perceel heeft voor huisvesting. Volgens de occupant behoorde de plek waar hij nu vertoeft, toe aan zijn overgrootouders. Maar hierover zijn er geen bewijsstukken of andere onderliggende documenten beschikbaar. De occupant is niet in het bezit van een beschikking voor dergelijke bouwactiviteiten, gaf Karta-Bink te kennen. Vandaar dat hij door de lokale bestuursopzichter is aangemaand om de bouwactiviteiten stop te zetten, echter zonder enig resultaat.
Karta-Bink heeft de situatie ook voorgelegd aan de toenmalige districtscommissaris (dc) Remy Pollack. Ook het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) was hiervan op de hoogte gesteld. Een speciale delegatie heeft toen de plek aangedaan voor oriëntatie en wel in februari 2016. Deze zaak werd ook breedvoerig besproken in het parlement. De minister heeft toen bevestigd dat het hier gaat om een geval van occupatie en dat de zaak moest worden ontruimd. Vervolgens kwam het probleem op het bord van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) terecht. De occupant had in 2016 zelfs een rechtszaak aangespannen tegen dc Pollack. Het vonnis geeft aan dat de occupant het pand moest ontruimen. Desondanks is er tot op heden geen gehoor gegeven aan het vonnis. “De occupant bouwt nu zelfs een tweede woning op het terrein!” De bewoners van Meerzorg vragen zich af waarom de autoriteiten niet ingrijpen. “Wanneer we zo doorgaan om geen vonnissen meer te respecteren, wordt het werkelijk een wildwest op Meerzorg!”.
Volgens het parlementslid is een openbare begraafplaats staatszorg. “Als voormalig dc heb ik samen met de districtsraadsleden de openbare begraafplaats uitgebreid. Ook is er infrastructuur geplaatst en is het perceel met opvulzand verhoogd. Wij kunnen dan ook nimmer goedpraten dat de occupant dit deel van de begraafplaats nu tot zijn eigendom maakt.” Als volksvertegenwoordiger pleit Karta-Bink nog steeds voor alle bewoners van het district Commewijne. “De bewoners willen geen andere plek voor de openbare begraafplaats. In 2012 werd dit project uit het districtsplan uitgevoerd, waarin de wensen van het volk zijn opgenomen. De openbare begraafplaats is één van de wensen die uitgevoerd is. Bij deze vraag ik nogmaals dat de autoriteiten onmiddellijk moeten ingrijpen. We moeten de wildwest situatie niet tolereren!”
KSR

error: Kopiëren mag niet!