Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) maakt zich zorgen om het feit dat er geen mechanismen door Surinaamse autoriteiten zijn ingebouwd om illegale vleessmokkel uit buurland Brazilië te stoppen. “Vlees en vleesproducten die binnengesmokkeld worden, worden bijna niet gecontroleerd. Hierdoor weten wij ook niet van welk bedrijf dit vlees afkomstig is, waardoor een zeer gevaarlijke situatie ontstaat voor de gezondheid van de consument. Daarom moet niemand mij komen uitleggen dat geïmporteerd vlees niet van de genoemde 21 bedrijven uit Brazilië komt”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De Braziliaanse ambassade in Paramaribo zegt in een verklaring dat geen van de 21 vleesproducenten die onderzocht worden door de federale politie in Brazilië over frauduleuze handelingen met vlees of vleesproducten, geëxporteerd heeft naar Suriname. Jogi echter is niet gerustgesteld met deze mededeling. De politicus voert aan dat leden van de vaste parlementaire commissie Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) vrijdag een onderhoud hebben gehad met LVV-minister Soeresh Algoe en minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI & T). Hierbij hebben de parlementariërs aandacht gevraagd over het inbouwen van mechanismen om importvlees beter te controleren en tegelijkertijd de vleessmokkel uit het zuiderbuurland tegen te gaan.
Dreiging vleesexport Brazilië omzetten in kans voor lokale kwekers
Jogi voert aan dat hij tijdens dit onderhoud voorgesteld heeft dat LVV en HI & T de hele kipsector onder een vergrootglas moet plaatsen. “Vanuit het parlement zullen commissieleden helpen om sturing te geven aan het proces, omdat wij ook zien dat de overheid zelf niet veel kan doen. Hierdoor zullen wij meer kunnen bereiken”, aldus Jogi. De parlementariër benadrukt dat de hele bedreiging van de vleesexport uit Brazilië omgezet moet worden in een kans voor lokale kwekers. Daarbij moet volgens hem ook gekeken worden naar de drastische verhoging van de importheffing op kip en kipproducten. “De meeropbrengsten hiervan kunnen gebruikt worden om meer incentives te geven aan de lokale producenten, waardoor de sector continu gestimuleerd wordt”, aldus Jogi.
Lokale kip nu even duur als geïmporteerde kip
Jogi maakt zich tegelijkertijd ook zorgen om de verhoging van de prijs van kippenvoer, die zeker een invloed zal hebben op de prijs van lokale kip. Volgens de parlementariër moet er alles aan worden gedaan dat eventuele kipschaarste wordt voorkomen. “Echter, wanneer wij meer ondernemers in Suriname hebben die lokaal kip kunnen leveren, zal de prijs van kip niet bij de geringste schommeling stijgen. Er zal meer stabiliteit zijn in deze sector”, aldus Jogi. De VHP’er benadrukt dat de prijs van lokale kip in de afgelopen 3 weken al een stijging vertoont. “Nu wordt kip levend aangeboden voor SRD 12 tot SRD 13 per kilogram. Dat is bijna ook de prijs die je betaalt voor importkip uit Brazilië. Het is echt niet zo dat Surinaamse kip duurder is dan buitenlandse kip”, aldus Jogi.
FR