Leerkrachten verwerpen resolutie Fiso-regeling

Zaterdag hebben de leden van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) enkele besluiten genomen tijdens de algemene ledenvergadering (alv) in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Dit standpunt heeft betrekking op het opheffen van de Fiso-regeling en het transformeren van het onderwijssysteem in stichtingen. Het is opmerkelijk dat deze alv niet evenveel leerkrachten op de been heeft gebracht als bij de voorgaande ledenvergaderingen.
“De resolutie van 18 februari 2017, welke is afgekondigd op 20 februari 2017, geeft duidelijk aan dat wij uit de Fiso-regeling zijn gehaald. Daarnaast geeft deze resolutie ook aan dat wij geconfronteerd zullen worden met nieuwe werkgevers en nieuwe entiteiten”, zei vakbondsleider Wilgo Valies na de alv aan journalisten. Alsof dat niet voldoende is, worden de leerkrachten van de bijzondere dienst niet meer gerekend tot de Personeelswet in tegenstelling tot de leerkrachten van de openbare dienst. “Zij zullen dus hun ‘landsdienaarschap’ moeten opgeven. Wij zijn van oordeel dat dit voor rechtsonzekerheid zal zorgen. Dit is uitputtend besproken met de leerkrachten en het besluit is dat wij het hiermee niet eens zijn.” Valies benadrukt dat deze maatregel zonder inspraak van de vakbonden BvL/ALS is genomen. “Dit systeem is dictatoriaal! Onze rechtszekerheid zullen wij niet uit handen geven!
Als we strijd moeten leveren, zal dat gebeuren! Wij eisen dat dit besluit ongedaan gemaakt wordt.” Het bestuur van de BvL/ALS zal dit kenbaar maken aan de overheid. “Bij het niet nakomen van deze eis zullen wij ons beraden over de verder te ondernemen stappen.” De leerkrachten zijn vastberaden dat niemand aan hun verworvenheden mag komen. “De leerkrachten zijn zeer strijdvaardig.” Echter blijven de acties, welke in januari 2017 gevoerd zijn, opgeschort vanwege het vonnis dat onlangs geveld is.
“Op dit moment is er geen communicatie als zodanig met de regering.” Alleen in aanwezigheid van de kantonrechter waren er gesprekken gevoerd, gaf de vakbondsleider te kennen. “Wij proberen door middel van overleg deze kwestie op te lossen, maar als het niet anders kan, zijn wij genoodzaakt om andere maatregelen te treffen.” Volgens Valies is het de verantwoordelijkheid van de regering om onderwijs te garanderen. De vakbondsleider deelde mee dat de loonreeksen van het herwaarderingsprogramma geen grote voordelen met zich zullen meebrengen voor de leerkrachten van de basisscholen, die tevens de grootste groep vormen binnen het onderwijs. “Voor ons is belangrijk dat er hierin wel verandering komt.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!