Recht in eigen handen nemen kost verdachten een jaar cel

Freddy Kastiel en Delfano Ballong zijn elk vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar met aftrek en een proeftijd van 3 jaren. Kantonrechter Danielle Karamatali zag geen reden om van het strafvoorstel van de officier, Ilse Krenten, af te wijken en veroordeelde beiden conform de eis. Op 4 juli hadden de verdachten het recht in eigen handen genomen. Zij hebben elkaar toen verwond met een kapotte fles. Op die bewuste dag zaten beide verdachten in een bus. Ballong pakte een fles, sloeg die kapot en viel Kastiel daarmee aan. Ondanks dat Ballong Kastiel had verwond, lukte het Kastiel toch nog om met diezelfde kapotte fles Ballong te verwonden. De aanleiding c.q. het motief van deze steekpartij is een oude vete. Eerder waren beide verdachten goede vrienden. Nadat op een dag Ballong een neef van Kastiel met een stuk hout had bewerkt, was de relatie verslechterd. Vanaf toen waren zij vijanden van elkaar.
Ballong verklaarde dat Kastiel hem al enige tijd molesteerde
De vechtpartij welke was uitgemond in een steekpartij heeft op 2 momenten plaatsgevonden. Katiel had Ballong eerder met een mes verwond, omdat hij hem had uitgedaagd en hem had uitgemaakt voor een ‘pikien boi’. Kastiel is op die bewuste dag naar huis gegaan en kwam gewapend terug met een mes. Hij heeft daarmee Ballong verwond aan zijn rug. Ballong deed aangifte bij de politie. Hij vond echter dat de politie de zaak niet adequaat had aangepakt en hij heeft daarom het recht in eigen handen genomen. Hij heeft Kastiel dan ook met een kapotte fles aangevallen en hij heeft hem daarbij verwond. Tegen beide verdachten achtte de rechter het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel wettig en overtuigend bewezen.
Advocaat Shanti Mangre pleitte voor de verdachte Kastiel. Zij bevestigde dat de ruzie tussen beide verdachten is uitgemond in en steekpartij. De verdachten waren eerst goede vrienden. Uiteindelijk hebben ze elkaar verwond. De raadsvrouw verzocht de rechter om de eis van de officier niet over te nemen en de verdachte een gecombineerde straf te willen opleggen. Beide verdachten hebben het gepleegde feit toegegeven. Kastiel heeft uit zelfverdediging gehandeld. Uit het dossier blijkt dat Kastiel eerder in de bus zat. Ballong heeft hem aangevallen. Volgens de raadsvrouw hebben de verdachten hun fouten ingezien en zij beseffen dat hun handelen hen in grotere problemen kon hebben gebracht. Bij het bepalen van de strafmaat verzocht de advocaat om rekening te willen met het feit dat de verdachte Kastiel nu al bijkans 7 maanden in voorarrest zit. Zij verzocht de rechter een dusdanige straf te willen opleggen dat hij binnenkort naar huis mag. De verdachten hebben in eerste instantie ook geprobeerd de zaak in te trekken. De magistraat was kort over het bewijs. Uit feiten en omstandigheden blijkt dat beiden hun eigen mening hadden. Zij hebben het recht in eigen handen genomen. Naar de mening van de rechter zijn de handelingen van de verdachten ten strengste af te keuren. “Als je het recht in eigen handen neemt, moet je instaan voor alle consequenties”, stelde de rechter. De verdachten konden als gevolg van de opgelopen letsels voor het leven gehandicapt zijn. Zij hoopt dat elk van de verdachten hieruit leringen zal trekken. Zij veroordeelde elk conform de eis.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!