Pensioenregeling een primaire arbeidsvoorwaarde

Met de instelling van het Algemeen Pensioenfonds (APF) als onderdeel van het sociaalzekerheidsstelsel wordt het pensioen niet langer beschouwd als een secundaire arbeidsvoorziening, het is verheven tot primaire arbeidsaangelegenheid. Iedereen vanaf 16 jaar die deelneemt aan het arbeidsproces dient een pensioen op te bouwen teneinde zich te accommoderen om in de vooravond van het leven niet armlastig te zijn.
De jongeren stellen geen hogere eisen
Het Algemeen Pensioenfonds is onder meer belast met het registreren van de deelnemers via werkgevers en zelfstandigen, het innen van de premies, het uitkeren van de pensioenen, het beleggen en beheren van de premies. Naspeuren heeft aan het licht gebracht dat jongeren in vergelijking met vroeger vaker van baan verwisselen, hetgeen niet alleen te maken zou hebben met loyaliteit ten opzichte van de werkgever. De jongeren stellen niet zozeer hogere eisen en hameren niet om meer mogelijkheden, de jeugd van tegenwoordig heeft eigen idealen en verwachtingen en maakt eigen keuzes, de jongeren zoeken meer dan ooit voldoening in het werk. Tijdens de openbare vergadering van de eerste openbare vergadering van de Pensioenraad werd deze ontwikkeling als een trend geïdentificeerd. Hoe jongeren en andere categorieën van werknemers, die vaker van baan verwisselen, op de hoogte te brengen van de gang van zaken, dit en andere bijzonderheden is een continue bezigheid van het APF.
APF een lerende onderneming
Het APF is nieuw. Het is de regering, de invoerders, de Pensioenraad, het APF, de werkgevers en de werknemers nog niet helemaal duidelijk hoe het geheel in elkaar zal passen en worden uitgevoerd. Het APF is een lerende onderneming. Directeur Ramon Dougle heeft aangegeven dat er gedurende 2016 ruime aandacht is besteed aan het instrueren, informeren en voorlichten van de bevolking over het fonds. Deze marketing campagne via meerdere media heeft zijn nut bewezen en zal worden voortgezet in 2017. Aanwezigen tijdens de openbare vergadering deden suggesties hoe de communicatie met de bevolking te intensifiëren en te verbeteren, door gebruik te maken van de technologie bijvoorbeeld.
Centrale Bank de leidsman
Werkgevers hebben heuse bezwaren tegen het APF. Het zou voor het gros financieel niet haalbaar zijn. In het geval van een dienstbetrekking wordt de premie voor het pensioen door zowel de werknemer als de werkgever betaald. In geval van een dienstbetrekking betaalt de werkgever minimaal 50% van de premie en de werknemer maximaal 50%. De te betalen premie bedraagt 3% van het loon, dit percentage zal gedurende de loop van de tijd aanzienlijk stijgen. Verzekeraars hebben kanttekeningen geplaatst bij de premie die werkgevers en werknemers op tafel moeten leggen. Het opzetten van het APF vraagt specialistische kennis op organisatorisch en administratief gebied en niet in het geringst betreffende het beleggen van de geldmiddelen van het APF. De Pensioenraad weet zich in deze begeleid en gecontroleerd door de Centrale Bank van Suriname. Om zich te verankeren in de samenleving maken de uitvoerders van het APF tevens gebruik van de expertise van financiële instellingen, organisaties en individuele deskundigen. Voor spreiding van risico wordt belegging bij meerdere financiële instellingen voorgestaan.
HD

error: Kopiëren mag niet!