Geriatrie biedt meer mogelijkheden seniorenzorg

De ministers van Volksgezondheid van de regio Caricom hadden in een Health Agenda van 2009 aanbevolen dat de kwaliteit van leven van ouderen deel moet uitmaken van het volksgezondheidzorgprogramma. Deze zorg moest dus specifiek gericht zijn op deze leeftijdsgroep. Het was in dit kader van belang dat werkers binnen de gezondheidszorg opgeleid werden met als specialisme ouderenzorg en technologieën. Zo ontstond de basis voor de ontwikkeling van een postbasis geriatrieprogramma, waarbij Selkirk College Canada formeel een samenwerking is aangegaan met het EFS College Covab. Het project heeft ongeveer 3 jaar geduurd, waarin gedurende die periode projectteamleden alsook ervaringsdeskundigen van beide landen zich hebben gebogen over diverse resultaatgebieden van het project.
Uiteindelijk is het project op 14 april 2014 van start gegaan, met als doel het opzetten van een specialistische postbasisopleiding, te weten een vervolgopleiding na de basisopleiding. Het eindresultaat van het project was om het land te voorzien van specialistische senioren zorgverleners. De opleiding startte in juni 2016 met een groep van 16 studenten. Selkirk College bood in deze zijn expertise aan in de ontwikkeling van het curriculum en het trainen van Surinaamse docenten. De opleiding heeft 1½ jaar geduurd en is bestemd voor verpleegkundigen die in het bezit zijn van een diploma Verpleegkunde op MBO-niveau en minimaal 1 jaar praktijkervaring hebben opgedaan. De opleiding is een competentiegerichte deeltijdse avondopleiding.
Sashiekala Parbhoe, onderdirecteur Categoriaal Maatschappelijk Werk bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), sprak over het beleidsvoornemen voor ouderenzorgzorg. “Het ouder worden gaat gepaard met gebreken, waardoor het voorkomt dat er sprake kan zijn van miscommunicatie tussen de verpleegkundige/verzorger en de behoeftige, in deze de seniorenburger. Vandaar dat we daarbij mee moeten gaan met de technologische ontwikkelingen”, zegt de onderdirecteur. De verpleegkundige zal gespecialiseerd moeten zijn in de verpleging van de seniorenburger en moet vraaggestuurde zorg verlenen. Dat vereist namelijk diepgaande kennis van het verouderingsproces. Er is verder gesteld dat de seniorenburger een aparte benadering verdient vanwege de diverse aandoeningen waarmee zij te maken krijgt. Dit kan namelijk een combinatie zijn van lichamelijke, psychische en sociale klachten. De geriatrieverpleegkundige herkent daarbij de symptomen en complexe zorg die vereist zijn. Geriatrieverpleegkunde in Suriname moet mogelijkheden creëren binnen de zorg die toegepast kan worden . Er zal volgens Parbhoe hiervoor een samenwerking moeten komen tussen de ministeries van Sozavo en Volksgezondheid, alsook het EFS College Covab. “Er zal vervolgens een evaluatie volgen van verpleegkundigen zowel bij de overheids als in de particuliere sector. Er zal kortom gewerkt worden om meer verpleegkundigen te krijgen in de opleiding, zodat er kwantitatieve zorg aangeboden kan worden aan onze seniorenburgers”, aldus Parbhoe.

error: Kopiëren mag niet!