Het Tapanahonygebied en Apoma Tapu zijn in het weekend getroffen door zware regenval. Een aantal dorpen ligt sinds deze dagen van onweer onder water. Enkele dorpen langs de Marowijnerivier en de dorpen Loka Loka, Tabiki Ede en Nason hebben te kampen met overstromingen. Bewoners van deze gebieden hebben volgens Jerry Slijngaard, hoofd Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), hoger gelegen gebieden moeten opzoeken om zich veilig te stellen.
“Het water is zich nu aan het terugtrekken. Er is nog geen schatting gemaakt van om hoeveel mensen het gaat, maar de overheid zal een noodhulpoperatie uitvoeren om de noden van de mensen te helpen verlichten”, zei Slijngaard gisteren tegen 15.00 uur. NCCR zal de noodhulp coördineren en uitvoeren. Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat deze gebieden zijn blank komen te staan. De recentste grote disaster was in het jaar 2006 toen nog meer dorpen met wateroverlast te kampen hadden. “Dit is niet de eerste keer. Met betrekking tot het fenomeen dat het water komt, zal dit ook niet de laatste keer zijn”, stelt Slijngaard.
Het buiten haar oevers treden van de rivieren heeft simpel te maken met veel regen in het zuiden van Suriname. De verzadiging van de grond draagt steeds meer bij. Vanwege het laatste treden de rivieren veel makkelijker buiten hun oevers.
Eveneens wordt een reden gezocht in de ontbossing in het binnenland en illegale gouddelving. Vooral de niet strategische keuzes die worden gemaakt bij het ontbossen, is volgens critici een van de grote oorzaken van dit soort overstromingen. Het bos vangt een gigantisch deel van het regenwater op. Daar er steeds minder bomen zijn op bepaalde plekken, wordt het regen water niet meer opgevangen. Het water stroomt naar de vlaktes, waar het tot overstromingen leidt.