Een presentatie rond de effecten van schelpafgravingen langs de kust van Suriname, met name Braamspunt, wijst uit dat dit gebied zeer kwetsbaar is. Dat wil zeggen dat er een afslag van de kust plaatsvindt. Het Wereld Natuurfonds (WWF) dat de presentatie heeft georganiseerd, hoopt hiermee met de resultaten van een uitgevoerde studie door prof. Edward Anthony enig bewustwording te brengen rond de gevaren die regelmatig mijnen in dit gebied met zich meebrengt. Kathleen Gersie, geomorfoloog aan de Anton de Kom Univesiteit, gaf in haar presentatie aan dat onderzoek uitwijst dat de strand korter is geworden doordat er minder sedimenten aangevoerd worden. “Als je de situatie vergelijkt van 1987 naar 1999, merk je dat er een afwisseling van erosie en aangroei plaatsvindt. Van 2009 naar 2015 hebben we gezien dat een groot deel van de modderbank westwaarts migreert. De modderbank is 70 km in lengte en 30 km breed. Deze modderbank zorgt ervoor dat de aanvoer van sedimenten onmogelijk wordt gemaakt bij Braamspunt. Dat maakt dat Braamspunt kwetsbaar is. Bij diverse metingen van de kust is het dus duidelijk een afwisseling van erosie en aangroei merkbaar en binnen een korte periode was een achteruitgang zichtbaar. De strand bij Braamspunt is typisch een ritsstrand en afhankelijk van wat aanstroomt. Dat wil zeggen dat het erg kwetsbaar is. Braamspunt wisselt af met afslag en aangroei. Er is ongeveer 4200 m2 verloren gegaan aan sedimenten door een combinatie van relatief hoge golven. Zand afkomstig van de Marowijnerivier wordt niet direct en constant aangevoerd en hangt af van seizoenen.” Aan de hand hiervan is geconcludeerd dat zand noch constant noch het gehele jaar beschikbaar is.
Noodzaak kustobservatiesysteem
Het Braamspuntstrand zorgt voor kustbescherming. Bescherming van het strand is belangrijk in verband met de verkleining van de strand waardoor het fauna-leven, waaronder het voortbestaan van de zeeschildpadden, in gevaar wordt gebracht. Als aanbevelingen zijn gegeven de noodzaak voor een kustobservatiesysteem om meer data voor de Surinaamse kust te verkrijgen. De alternatieven voor het opzetten van een kustobservatiesysteem dienen in overweging te worden genomen, waardoor verschillende instanties meer aan ‘data sharing’ doen. Ook zijn aanbevolen het bewust maken van de bevolking rond de gevaren en wetgeving en regels die bescherming van stranden mogelijk maken.
Regel inzake bescherming zeeschildpadden reeds overtreden
Op 19 januari werd WWF gevraagd om aan de hand van uitvoerde wetenschappelijk onderzoek advies te geven ten aanzien van de impact van constante schelpzandafgravingen bij Braamspunt en de gevolgen. “Advies, zodat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) beleid kan maken rond afgravingen. Echter kennen we onze plek als organisatie en is dit niet gericht om regels te maken voor zandconcessies”, verduidelijkt WWF-directeur Gomez. “In principe bestaat er al duidelijke regelgeving ten aanzien hiervan. Op de website van het ministerie staat vermeld dat vergunningen tot graven alleen overeind blijven, indien men ervoor zorgt dat de zeeschildpadden als beschermd diersoort niet verstoord worden. Men heeft deze regelgeving al verbroken en zou het ministerie in principe over moeten gaan tot het intrekken van de vergunningen van de overtreders.”