Aantal ongeldige stemmen legt geen domper op kiesproces NJP

Nadat de uitslag van de NJP-verkiezing bekend was, konden de gekozen leden hun bewilligingsformulieren meteen ophalen in NIS (foto: Ricky Bahadoersingh)
Nadat de uitslag van de NJP-verkiezing bekend was, konden de gekozen leden hun bewilligingsformulieren meteen ophalen in NIS (foto: Ricky Bahadoersingh)
Hoewel er enkele ongeldige stemmen waren, hebben deze geen domper gelegd op het kiesproces. Er waren bijkans 342 ongeldige stemmen. De verkiezingen zijn achter de rug en de 29 nieuwe leden zijn bekendgemaakt. De nieuwbakken jeugdparlementariërs bestaan uit 17 mannen en 12 vrouwen. Van de ongeldige stembiljetten waren enkele niet gekleurd, waren meer dan de maximale hokjes gekleurd of op een andere manier dan aangegeven gekleurd. Op enkele waren zelf tekeningen van geslachtsdelen geplaatst. Als mogelijke oorzaak is aangegeven dat stembureaus geen duidelijke aanwijzingen hebben gegeven op de dag van de verkiezingen. “Een stembureau te Wanica heeft dat wel gedaan”, gaf Marlon Powel aan, ondervoorzitter van de Kiescommissie.
In het veld was het in elk geval merkbaar dat het vertrouwen in het jeugdparlement zeer wankel is. Er werd op verschillende locaties aangegeven dat men de leden na de verkiezingen toch niet meer ziet en dat het niet duidelijk is wat ze precies doen. Een der ‘oude’ leden gaf aan te hopen dat deze groep het tij kan keren. “Het is niet dat ik daarmee toegeef dat het jeugdparlement niet heeft gewerkt, integendeel hebben we onze taak zo goed als mogelijk proberen uit te voeren. Ik spreek de hoop in ieder geval uit dat deze nieuwe groep de uitdagingen aankan. In het recente staatsbesluit van 2017 staat duidelijk aangegeven dat het jeugdparlement een inspraakorgaan is en daarbij als taak heeft het beleid te helpen formuleren. Zij neemt namelijk standpunten in dat zij aan de beleidsmakers voorhoudt. Daarbij ontvangt zij de nodige steun van de jeugddistrictsraadsleden. Zij staat regelrecht in contact met de jongeren en kan zaken betreffende de jeugd doorgeven aan de jeugdparlementariërs.
De directeur van Jeugdzaken, Rachel Koningsbloem–Pinas, heeft de gekozen leden gefeliciteerd met hun overwinning. Ook heeft zij de kandidaten, die niet het vereiste aantal stemmen hebben vergaard, een hart onder de riem gestoken en voorgehouden weer mee te doen aan de volgende verkiezingen. Aan de gekozen jeugdparlementariërs en jeugddistrictsraadsleden zei de directeur dat zij in een nieuwe fase beland zijn aangaande jeugdparticipatie. “De fase van campagne voeren en promoten is afgesloten en men gaat een nieuwe fase in. Ik denk dat jullie tijdens de campagnevoering genoeg de noden hebben kunnen waarnemen die er heersen onder de gemeenschap en de jeugd en met de steun van het ministerie van Sport en Jeugdzaken zullen jullie een geweldige bijdrage leveren aan het versterken van de jeugd”, aldus Koningsbloem.

error: Kopiëren mag niet!