SLM-directeur Lachmising: “Wij moeten veel huiswerk maken”

Robbi Lachmising
Robbi Lachmising
Er wordt jaar in jaar uit gesproken over de ontwikkeling van de Surinaamse toerismesector. Dit om de basis van de Surinaamse economie te kunnen verbreden. Qua theorie zijn Surinamers aardig opgeschoten. Echter blijkt bij de uitvoering van al de mooie ideeën dat de ontwikkeling van deze sector gezien wordt als rocket science (moeilijk en langdurig). Dit, terwijl met enkele kleine ingreepjes, en zeker de goede voor de ontwikkeling, zaken al op een goed spoor kunnen worden gebracht. Dagblad Suriname sprak onlangs in dit verband met SLM-directeur Robby Lachmising. Die heeft een niet al te bescheiden mening over dit onderwerp. Vergeet even een deel van wat er op de grond gebeurt. Als wij praten over toerisme, moet de accommodatie, veiligheid en beveiliging al goed zijn. De luchtvaarmaatschappijen aan de andere kant dienen echter ook de nodige te tools krijgen om te kunnen opereren. Dit mist de SLM-directeur in de operaties. “Neem maar de national carrier als voorbeeld. Luchtvaartverdragen die gesloten moeten worden, worden al tientallen jaren besproken. Zelfs voor mijn periode. Men praat alleen maar. Men kan heel mooi schrijven over bilaterale en internationale mogelijkheden. Maar heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een luchtvaartdesk? De ambassades in het buitenland doen ook niks”, uit Lachmising. Als voorbeeld sprak Lachmising over het feit dat er al geruime tijd gesproken wordt over bilaterale betrekkingen tussen Suriname en Cuba.
Gewezen TCT-minister Andy Rusland heeft indertijd een vruchtbaar onderhoud gehad met de ambassadeur van Cuba en de SLM. SLM heeft haar wensenpakket neergelegd. De Cubaanse ambassadeur nam dat mee naar huis. Lachmising benadrukt dat wel alle ondersteuning komt vanuit de ambassadeur van Suriname in Cuba, maar het maar lokaal blijft steken. SLM heeft intussen haar focus gericht op een overeenkomst met touroperator TUI, maar voor Lachmising blijft ook Cuba een realisatiepunt. “Wij moeten veel huiswerk maken. De overheid moet bepaalde regels voor de toeristenbranche versoepelen. Natuurlijk moet veiligheid en beveiliging gegarandeerd zijn. Dit moment is gouden tijd voor de toerist in Suriname. In Europa of in de andere toeristische gebieden, zoals Turkije, Tunesië, Egypte, Israël etc. is de toerist ‘bang’ voor mogelijke bomaanslagen. Maar wij moeten onze kansen creëren. Nu kunnen toeristen met wat pijn en moeite het land binnenkomen. Er zijn toeristenkaarten te koop, maar op de zondagen is er geen enkele medewerker van Buza op Schiphol. Waarom? Omdat er geen personeel is. Als dat niet genoeg is, moet de toerist na 9 uur vliegen een uur of langer in een rij staan om een toeristenkaart te kopen bij 1 balie. Vervolgens staat men nog een tijdje bij de bagagebaan”, meent de directeur.
Dit zegt hij natuurlijk uit alle respect voor de leiding van de NV Luchthavenbeheer. Hij wenst alleen de problemen aan te kaarten. Voor Lachmising is het belangrijk dat de ontwikkeling van het land op de voorgrond staat. “Ik mag ook mijn eigen politieke mening hebben. Ik moet er alleen voor zorgen dat ik mijn werk goed doe. Als ik mij committeer aan het beleid dat de regering wil voeren rond SLM en ik het uitvoer, waarom mag ik niet een eigen politieke mening hebben? Het is anders wanneer je van een andere partij bent en het werk saboteert. Dan moet je wel eruit getrapt worden. Aan de andere kant, hoeveel mensen van de eigen partij zitten geen wanbeleid te voeren op hun kantoren?”, aldus de SLM-directeur.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!