Op dinsdag 31 januari 2017 is door de aannemer Aire NV conservatoir beslag gelegd op het terrein aan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) aan de Leysweg. Er is tevens beslag gelegd op gelden en geldmiddelen bij de banken. Dagblad Suriname verneemt van welingelichte bronnen dat dit aannemingsbedrijf is aangetrokken door het oud-bestuurslid van Adek, Kenneth Vaseur. Het bedrijf zou rond 2014-2015 een aantal werkzaamheden hebben verricht op de Adekus, waarvoor zij echter nog steeds niet is uitbetaald. Uiteindelijk kiest de aannemer voor het gebruik van zijn civiele rechten om nakoming te vorderen. Bestuursvoorzitter Jack Menke bevestigt dat de zaak op dit moment volledig in handen van de raadsman is. “Dat is niet een issue op dit moment”, zei Menke. Het schuldbedrag waarop de beslagname betrekking heeft, is niet bekend.
De begroting van de universiteit voor het jaar 2017 was uitgerekend op SRD 142.912.000. Daarvan is er SRD 62 miljoen goedgekeurd door de autoriteiten. Het is nog niet bekend hoeveel gelden van de bank in beslag zijn genomen. De bronnen geven aan dat de aannemer niet tot deze daad wilde overgaan. Ook wordt vernomen dat het bestuur de aannemer niet naar wens heeft behandeld. Het beslag is als reactie daarop gekomen. Het bestuur van de Adekus heeft een raadsman in de arm genomen. Die werkt nu aan de mogelijkheden om het beslag op te heffen.
Vooralsnog blijkt uit documentatie van het Bureau voor Staatschuld dat de overheid op 4 april 2016 ten behoeve van constructiewerkzaamheden op de Adekus, met de Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A. en de Israël Discount Bank Ltd. respectievelijk leenovereenkomsten van Euro 23.8 miljoen en Euro 4.2 miljoen is aangegaan. Waar dit geld precies naar toe gegaan is, is ook niet bekend.
Gebrek aan transparantie bij bouwwerken
Parlementariër Riad Nurmohamed, die ook deel uitmaakt van het onderwijsproces op de Adekus, is ook van mening dat de beslaglegging op kort termijn niet zal zorgen voor serieuze effecten. Hij begrijpt de aannemers, maar verwijst hem gewoon naar de rij van aannemers die ook op geld wacht. De aannemer zou volgens hem hierin niet de schuldige zijn. Het zou gelegen hebben aan de autoriteiten die beleid voeren. Echter benadrukt Nurmohamed dat onder bewind van het vorige bestuur ontbroken heeft aan transparantie rond de verbouwingen op het terrein van de Adekus. Daarover zijn er indertijd ook vragen gesteld in het parlement, als gevolg waarvan de onderwijsminister een onderzoek zou instellen. Daarvan is er tot nog niets terechtgekomen.
Het bestuur van de universiteit heeft in dit verband afgelopen woensdag om 13.00 uur nog een onderhoud gehad met actoren binnen dit instituut. De zaak werd uiteindelijk door gecommuniceerd naar het personeel. Er werd beroep gedaan om slechts informatie afkomstig vanuit het bestuur als correct te beschouwen. De personeelsbond zal in de komende periode het bestuur nog vragen naar de stand van zaken en meer duidelijkheid in de situatie.
Kavish Ganesh