Het Surinaams Standaardenbureau (SSB) heeft een 5-daagse training georganiseerd, die opgesplitst werd in 2 delen. De eerste 3 dagen waren voor de stakeholders inclusief technisch personeel van het SBB en de 2 laatste dagen is puur voor de standerds officers voor het SBB. Het SSB heeft in samenwerking met CrosQ gemeend zijn mensen te trainen in standaardenontwikkeling. Tijdens de training zal de nadruk vooral gelegd zijn op wat de principes zijn die hieraan ten grondslag liggen. “Wanneer mensen hun werk doen, moeten zij weten waarom ze het doen. Men moet snappen wat voor principes daarachter schuil gaan, zodat ze kunnen weten wat een goede kwalitatieve standard is. Het heeft weinig zin om een standaard te ontwikkelen gewoon om het doen. Er moet een connectie zijn met het land waarin je woont en waar je naar toe wil als land. Vandaar dat men zal moeten weten hoe men moet prioriteren en hoe standaarden te ontwikkelen en wat kwaliteit inhoudt als het gaat om standaardenontwikkeling. Als wij dat doen voor onze mensen, vooral wanneer we weten dat stakeholders engagement uit 70 tot 80 % bestaat van standaardontwikkeling, gaan we er niet onderuit onze stakeholders ook te betrekken, zodat zij de vaardigheden en kennis kunnen krijgen om ons te ondersteunen in het werk”, zegt SSB-directeur Ingrid de Bel – Simson.
Volgens de directeur is een standaard een set van regels en afspraken die gemaakt wordt over de waarde en de norm die ten aanzien van een product, goed of dienst gegeven wordt. In 2016 is er 1 nationale standard vastgesteld. Er wordt volgens De Bel wel gewerkt aan standaarden, echter zijn de doelstellingen die SSB had voor 2016 bewust on hold gezet. “Wanneer je die evaluatie doet over de standaarden die je ontwikkelt ten aanzien van de kwaliteit van deze standaarden, kom je al heel snel tot de conclusie dat je terug zal moeten gaan naar de basis. De infrastructuur van standaardenontwikkeling moet in orde gemaakt worden voor Suriname.” De afdeling Standards Development van het SBB en de stakeholders database evenals het hele management van stakeholders en de nationale technische comités zullen bij elkaar gebracht worden, zodat een goed platform daarvoor aanwezig is.
“Op dit moment hebben we aan nationale standaarden meer dan 42 die we in de loop der jaren hebben ontwikkeld, alsook 2 technische voorschriften. Vermeldenswaard is het feit dat qua regionale en internationale standaarden er meer dan 30.000 zijn. Genoeg standaarden, waarbij sommigen geadopteerd moeten worden naar onze nationale standaarden”, zegt De Bel. Standaarden raken elk onderdeel van het leven, vooral als het gaat om kwaliteit, veiligheid en global trade. “Bij de ontwikkeling van standaarden hebben we de gemeenschap nodig en stakeholders die aangeven wat er eventueel ‘mis’ gaat”, aldus De Bel.