Jogi over brief pg: ‘Men wil schande dekken!’

“De procureur-generaal moet het gezag van het Openbaar Ministerie niet laten eroderen”, zegt assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aan Dagblad Suriname. Het is niet gebleken dat de Wet op de Staatsschuld is overtreden. Dit schrijft procureur-generaal Roy Baidjnath Panday aan de tien assembleeleden van de oppositie die om een onderzoek hadden gevraagd. De pg schrijft dat uit informatie van het Bureau voor de Staatsschuld is gebleken dat in 2016 door de minister van Financiën zestien leningen voor de Staat Suriname werden aangegaan met buitenlandse kredietverschaffers. Vijftien leningen vielen binnen het wettelijke obligoplafond. Voor de zestiende lening is machtiging verleend aan de minister om af te wijken van het obligoplafond. Jogi benadrukt dat de pg in zijn schrijven duidelijk aangeeft dat hij aan de hand van bekomen informatie geconcludeerd heeft dat de wet niet is overtreden. Dat betekent volgens hem dat Baidjnath Panday met onvolledige informatie een conclusie heeft getrokken. Nu moet de OM-topman volgens hem gaan onderzoeken of het Bureau voor de Staatsschuld inderdaad alle informatie aan hem heeft verschaft. Jogi benadrukt dat het best wel mogelijk is dat het Bureau voor de Staatsschuld opzettelijk onvolledige informatie aan Baidjnath Panday heeft verschaft, om de regering in bescherming te nemen. “Er worden nog steeds a la dol leningen gesloten. Stel dat nog twee leningen geregistreerd worden en het plafond wel wordt overschreden. Als de staatsschuld inderdaad overtreden is, zal dat een schande voor het land zijn. Men wil die schande dekken!”, stelt de parlementariër. De vraag blijft volgens hem overeind of het Bureau inderdaad alle leningen van de overheid heeft geregistreerd. “Heeft de regering wel alle informatie over schulden doorgegeven aan het Bureau. Wie zegt mij dat zaken niet ontbreken? De pg moet de naam van het OM hoog houden en dit duidelijk onderzoeken”, aldus Jogi.
Wet op de Staatsschuld in oven gooien
Jogi vraagt zich af wat er gebeurd is met USD 30 miljoenlening die Financiënminister Gillmore Hoefdraad in december 2016 gesloten heeft met de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC), een lid van de Islamic Development Bank (IsDB) Group, voor de ondersteuning van de economische ontwikkeling van Suriname door de financiering van de strategische import. Het gaat om USD 30 miljoen voor de financiering van de landbouw-, medische en industriële sector. “Is dat al geregistreerd? Kunnen wij die aardappel en uien al kopen?”, aldus de VHP’er. Jogi benadrukt dat de regering systematisch te werk is gegaan met de Wet op de Staatsschuld. Momenteel is het parlement bezig met een derde wijziging. “Nu wordt de minister vrijgesproken van alles. Ik denk dat wij de Wet op de Staatsschuld in de oven kunnen gooien en elke regering vrij spel kunnen geven te doen waarin zij zin heeft. Laat die SRD 1 cent waard worden”, aldus Jogi. Hij vindt dat Hoefdraad steeds redenen zoekt om informatie te verbergen.
Nieuw onderzoek uitbreiden met buitenlandse expertise; staatsschuld meer dan SRD 15 miljard
De oppositie neemt geen genoegen met het antwoord van de pg en is in overleg met deskundigen om te bezien welke vervolgstappen genomen moeten worden om meer duidelijkheid te krijgen en een objectief en onafhankelijk onderzoek afgedwongen te krijgen. Het volk heeft volgens de partijen recht op transparantie want uiteindelijk wordt de staatsschuld, die volgens haar nu naar meer dan 15 miljard SRD is opgelopen, op de schouders van de gewone man afgewenteld. De oppositie roept de pg op om een dieper onafhankelijk onderzoek te verrichten. Indien nodig moet dit onderzoek volgens de oppositie worden ondersteund of uitgebreid met andere onafhankelijke expertise.
FR

error: Kopiëren mag niet!