“Ik heb geen kasgeld gestolen. De minister heeft leugens in het parlement verkondigd. Hij heeft mij ervan beschuldigd dat ik met kasgeld van de school ervandoor ben gegaan. Dat is helemaal niet waar. Mijn goede naam is onterecht publiekelijk door de bewindsman door het slijk gehaald”, zegt Rekha Biharie, onderhoofd van de Openbare School van Uitkijk, aan Dagblad Suriname. Onderwijsminister Robert Peneux zei dinsdag in het parlement dat het onderhoofd van de school vertrokken was met het kasgeld van de school en daarbij de sleutels heeft achtergelaten. Uiteindelijk bleek volgens hem ook dat de financiële verantwoording op de school al 3 tot 4 jaren niet in orde is.
Biharie voert aan dat zij afgelopen maandag opdracht van haar superieuren heeft gehad om de kantoorsleutels te overhandigen. “Toen heb ik duidelijk aangegeven dat er geld in de ruimte was en ik niet de verantwoordelijke zal zijn indien er iets gebeurt. De districtscommissaris van Saramacca, een vertegenwoordiger van BBO, de nieuwe schoolleider en een politieagent hebben mij ter plekke opgedragen dat ik dat geld van daar moest weghalen, omdat er nog geen financiële overdracht had plaatsgevonden. Ik heb dat geld dan weggehaald en aan de verantwoordelijke persoon overhandigd”, zegt Biharie. De onderwijsgevende benadrukt dat de minister goed geïnformeerd moet zijn alvorens hij mensen zo publiekelijk beschuldigt. Nu wordt zij platgebeld en door een ieder voor dief uitgemaakt. Erger volgens haar is dat de bewindsman doet alsof zij met miljoenen ervandoor is gegaan, terwijl het slechts om een bedrag van SRD 150 ging. Het bedrag was de opbrengst van sap en frisdrank-verkoop.
Situatie niet opgelost
Het probleem op de school is volgens de onderwijsgevende nog steeds niet opgelost. Een deel van de leerkrachten heeft volgens Biharie reeds een verweerbrief in ontvangst genomen, terwijl de anderen nog wachtende zijn. De situatie op de school is afgelopen dinsdag geëscaleerd. Peneux heeft namelijk 32 van de 34 leerkrachten op straat gezet en hun de gelegenheid geboden zich te verweren. Afhankelijk van het verweer schrijft de Personeelswet volgens hem de tuchtmaatregelen toe. Dit kan verschillende maatregelen inhouden van mutatie, schorsing en in het uiterste geval ontslag. Peneux had de ontevreden leerkrachten maandag opgedragen dinsdag het werk te hervatten. Echter, die oproep bleek voor het gros aan dovemans oren gericht. Ook wordt de school vanaf dinsdag gedraaid door nieuwe leerkrachten.
‘Minister had beloofd dat er opschuiving zou plaatsvinden’
Het hele probleem op de school draait volgens de Onderwijsminister om de weigering om de nieuwe schoolleider te accepteren. Volgens Biharie had de bewindsman reeds in een vroeg stadium beloofd dat er opschuiving op de school zou plaatsvinden. Echter werden alle leerkrachten op de eerste schooldag na de kerstvakantie verrast met ‘iemand anders’. “Het totale personeel was verrast, terwijl er reeds afspraken lopende waren met de minister. Hij heeft zich jammer genoeg niet gehouden aan zijn woord”, aldus het onderhoofd.
‘Wij hebben geen lelijke dingen gezegd’
De reden waarom rechtstreekse dialoog met het ministerie niet meer is gelukt, is volgens Biharie om het feit dat de onderwijsbonden de acties van het personeel hadden overgenomen. Peneux beweerde ook in DNA dat de directeur en onderdirecteur van Onderwijs tijdens een bezoek op de school flink uitgejouwd zijn door de leerkrachten die onbetamelijk tekeer zijn gegaan. Volgens het onderhoofd van de school is niets hiervan waar. “Er waren genoeg getuigen aanwezig. Aanwezige politieagenten hebben ook niet gehoord dat wij lelijke dingen aan mensen hebben gezegd. In tegendeel hebben wij op ze gewacht en ze zijn daarna gewoon weggereden”, aldus Biharie.
FR