Ambassadeur Nolan niet teruggeroepen door Trump

De gekozen Amerikaanse president Donald Trump zal op 20 januari 2017 officieel benoemd worden tot de nieuwe president van de Verenigde Staten (VS) van Amerika. In dit kader heeft Trump Amerikaanse ambassadeurs in de diverse landen opgedragen om voor deze datum terug te keren naar het land van afkomst. De public relations officer van de Amerikaanse ambassade in Suriname zegt tegenover Dagblad Suriname dat er geen oproep is ontvangen door Edwin Nolan, Amerikaanse ambassadeur in Suriname, om terug te keren.
Volgens een internationale berichtgeving werd dit besluit op 23 december 2016 naar de verschillende ambassadeurs gestuurd. Deze handelwijze van Trump is niet gebruikelijk, aangezien zijn voorgangers dergelijke bevelen, met betrekking tot de terugroeping van de Amerikaanse ambassadeurs, niet hebben gedaan. Het ligt in de bedoeling dat het ambt van een Amerikaanse ambassadeur aan een ander toekomt als er een nieuwe benoeming van de president plaatsvindt, wat overigens maanden in beslag kan nemen. Hierin wordt er een onderscheid gemaakt tussen puur politieke benoemingen en carrièrediplomaten. Bij de politieke benoemingen van ambassadeurs eindigt het ambassadeurschap onmiddellijk bij het aantreden van een nieuwe president, wat niet het geval is bij carrière diplomaten. Zij kunnen hun functie als ambassadeur nog enige tijd voortzetten.
Ambassadeur Nolan is een carrièrediplomaat. Hij werd in de tweede helft van 2015 aangesteld als de nieuwe ambassadeur van de VS in Suriname. Daarvoor zat hij in Den Haag. Amerikaanse diplomaten blijven 2 tot 3 jaar op een post en worden daarna gemuteerd.
KSR

error: Kopiëren mag niet!