Verkiezing NJP niet bespaard van intriges

Conrad Acton, ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement
Conrad Acton, ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement
Conrad Acton, ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), heeft zeer fel gereageerd op het optreden van één van de leden van NJP, Edgar Sampie, en de uitspraken die deze heeft gedaan met betrekking tot het functioneren van het Jeugdparlement in zijn geheel. Edgar Sampie was aanwezig bij de lancering van een nieuwe groep, bestaande uit jongeren die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de komende verkiezingen van het Jeugdparlement. Deze groep, genaamd ‘Big Change’, heeft gemeend een groep op te richten omdat zij verandering wil brengen binnen het Jeugdparlement. Het NJP-lid heeft namelijk aangegeven de groep te ondersteunen, omdat hij het Jeugdparlement ‘een puinhoop’ vindt en van mening is dat politieke partijbelangen duidelijk voorrang hebben boven die van de jeugd.
“Sampie is brutaal”
Conrad vindt het NJP-lid brutaal omdat hij jongeren probeert te zeggen op wie zij moeten stemmen. “Als jeugdparlementariër ben ik ook voorgedragen door een groep, maar ik heb nimmer een uitspraak gedaan waarbij ik jongeren heb gezegd op wie zij moeten stemmen of niet. Ik wil daarvan geen deel uitmaken. Wie is meneer Sampie om te komen zeggen op wie er gestemd moet worden en sinds wanneer hebben wij jeugdparlementariërs het recht dat te doen? Integendeel moeten we jongeren motiveren om te gaan stemmen.” De NJP-ondervoorzitter stelt dat het aantal kandidaten gestegen is in Paramaribo tot meer dan 80. Het Jeugdparlement mag trots zijn, omdat het betekent dat de jongeren bewuster zijn geworden van hun rol. “Er zijn kandidaten die het Jeugdparlement keihard hebben uitgescholden, maar vandaag de dag zie ik dat ze kandidaat staan. Dat maakt mij toch blij, omdat ze tot inkeer zijn gekomen en een bijdrage willen leveren. Ieder Jeugdparlement is anders en brengt zijn verschillen tot uiting. Als Sampie zijn mensen wil zeggen dat ze op Big Change moeten stemmen, kunnen ze dat doen, maar laten ze het zuiver houden. Ik vind het jammer dat een collega, vooral één die heeft gewerkt in de afgelopen periode, zich op deze manier heeft geuit. Ik zelf vind dat we als Jeugdparlement veel konden, maar zal ik daarover nu komen kibbelen, terwijl ik jongeren juist moet motiveren om te stemmen”, vervolgt Acton.
Eerder een motie van wantrouwen ingediend
Iedere collega heeft het recht te zeggen dat hij niet tevreden is over het functioneren van het Jeugdparlement, maar daarvoor is er wel een geschikte plek, vindt de jeugdparlementariër. Het lid Sampie had volgens Conrad eerder al een motie van wantrouwen ingediend, waarin hij had aangegeven te vinden dat de voorzitter niet deugde. Deze motie werd toen verworpen. De motie voldeed ook niet aan een aantal zaken. Verder heeft hij enkele opmerkingen gemaakt, maar niet van dien aard. Om nu aan de eindfase nog uitspraken te doen, vindt de ondervoorzitter onnodig. “Laten we het overlaten aan de jongeren zelf om te bepalen op wie ze gaan stemmen op 8 februari. Sampie moet nu niet komen om mensen uit te leggen op wie zij moeten stemmen.”
Jeugdparlement heeft zich naar beste vermogen van zijn taak gekweten
“Als al mijn collega’s zich minstens 75% hadden gegeven aan de taak die zij op zich hadden genomen vanaf 2 februari 2014, waren we veel verder en hadden we veel meer verwezenlijkt”, zegt Acton. “We zouden dan kunnen zeggen dat we misschien geen 100% hebben bereikt, maar wel blij waren met de resultaten die we hebben behaald. We kunnen ook niet zeggen helemaal ontevreden te zijn. Het Jeugdparlement heeft naar zijn beste vermogen zich van haar taak en functie als inspraakorgaan gekweten om te interveniëren en te kijken naar het uitgezette beleid van de overheid. Als alle ministers hun deuren hebben opengehouden, waarbij het Jeugdparlement continu is gehoord en werd betrokken bij het beleid vooral als het gaat om jongeren, mogen we blij zijn met hetgeen is bereikt. Als mensen een voetbalwedstrijd willen houden en denken op zo een manier populistisch te zijn, moeten ze dat doen”, aldus Conrad.

error: Kopiëren mag niet!