Suriname wil niet meebetalen voor onderhoudskosten Canawaima

2 Suriname wil niet meebetalen voor onderhoudskosten CanawaimaMS Canawaina is als enige veerboot geautoriseerd om passagiers te vervoeren tussen Suriname en Guyana. De veerboot heeft dringend een nieuwe motor nodig, maar Suriname weigert hieraan mee te betalen. Hierdoor is men thans genoodzaakt de veerboot middels een duwboot in de vaart te houden. Deze oplossing is overigens van korte duur en zou zelfs dit weekend kunnen ophouden. Hierdoor zouden de ruim 330 passagiers, die dagelijks gebruik maken van de veerboot, ernstig gedupeerd worden. Ingenieurs hebben aangegeven dat de veerboot verscheidene technische mankementen vertoont, waaronder doorgebrande koppen, gebroken propellers, beschadigingen aan ringen en zuigers, beschadigde gearbox, de stuurboordmachine moet geheel overgehaald worden en elektrische storingen, waardoor besturing niet goed mogelijk is. De veerboot moet dringend een nieuwe DAF-motor. Volgens de Guyanese experts moet dit US$ 72.425 kosten. De helft hiervan moet door Suriname op tafel gelegd worden.
Gezamenlijk onderhoud
Tussen de beide buurlanden bestaat een MOU over de inzet en het onderhoud van de MS Canawaima. Suriname en Guyana zijn beide verantwoordelijk op 50-50 basis. Suriname heeft echter aangegeven dat zij niet beschikt over de vereiste bedragen en volgens ambtenaren van het ministerie van openbare infrastructuur van Guyana is dit een belachelijk excuus. Ronald Charles, secretaris van de Canawaima Service, geeft aan dat de opbrengsten van de veerdiensten gestort moeten worden op een rekening. Suriname vroeg om een verklaring van juistheid alvorens de gelden te storten. Deze verklaring is reeds lang gestuurd, echter heeft Suriname tot op heden geen cent op de rekening gestort. Het management ligt in handen van Transport and Harbours Department Inc. van Guyana en de Scheepvaart Maatschappij Suriname. De MS Canawaima behoort Suriname toe.
Waar zijn de verdiensten gebleven?
Volgens het accountantsrapport van 2015 is aan deze dienst US$ 1.11 miljoen verdiend. Het verbaast Charles dat Suriname nu zegt de financiën te ontberen. “Waar zijn de verdiensten gebleven”, vraagt hij zich af. Volgens Charles eist Guyana dat Suriname zijn deel van de afspraken uitvoert. Op de vraag of Guyana overweegt alvast de machines te kopen, antwoordt Charles ontkennend. “Neen, we hebben een rechtsgeldige overeenkomst voor een 50-50 verdeling. Guyana is niet alleen belast met de operatie van de veerboot. In soortgelijke zaken heeft Guyana steeds problematische ervaringen met Suriname.”
Er staat een thans een bespreking tussen de beide landen gepland voor 16 januari. De locatie van de vergadering is nog niet bekend. De Canawaima startte haar diensten in 1998. Het is de enige legale waterweg tussen Suriname en Guyana. Tegen 2013 hadden ruim 72.000 personen gebruik gemaakt van de veerdiensten. De veerboot is een belangrijk onderdeel van het toerisme tussen de beide landen.

error: Kopiëren mag niet!