Hans Lim A Po vreest voor ondergang bauxietindustrie Suriname

Hans Lim A Po
Hans Lim A Po
De kogel is door de kerk, de Aluminum Company of America heeft te kennen gegeven dat de aluinaardefabriek te Paranam definitief wordt gesloten. Nu de beslissing is genomen, volgen onderhandelingen met Suriname om na te gaan hoe de bauxietindustrie te behouden, zij het met of zonder de Alcoa. Suriname is al geruime tijd in onderhandeling met de Franse onderneming Monaco Resources om de continuïteit te garanderen. De regering streeft naar participatie, aandelen in de op te zetten onderneming.
Duisternis
De samenleving verkeert in het duister over de toekomst van de bauxietindustrie. De onduidelijkheid wordt veroorzaakt door de moeilijk te doorgronden motieven en werkwijze van de regering Bouterse/Adhin. Gregory Rusland, voormalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen, zei desgevraagd dat voor het regiem van Bouterse aantrad er overzichtelijke en transparante onderhandelingen plaatsvonden. Er was een lijn uitgezet hoe de bauxietindustrie te continueren. Het standpunt van de regering Venetiaan was om verder te gaan met de industrie. Er werden maatregelen getroffen om de toekomst van de sector veilig te stellen. Rusland: “Ik weet niet wat er na mijn vertrek precies gaande is. Op dit moment is de zaak onduidelijk.”
Suriname wenst aandelen in de bauxietindustrie
Suriname wil aandeel hebben in de bauxietindustrie, maar heeft het kapitaal niet om daarin te investeren. Hans Lim A Po senior, kenner van de bauxietindustrie in Suriname, heeft een zwaar hoofd voor de toekomst van deze sector. Hij vreest dat het vertrek van de Alcoa uit Suriname het einde van deze industrie in ons land zal inhouden. Volgens Lim A Po zal het nog enige tijd duren voor Suriname en de Alcoa zaken hebben afgerond. Suriname mikt waarschijnlijk op de aluinaardefabriek en andere bedrijfsmiddelen van de Suralco die door Alcoa zullen worden overgedragen aan Suriname als compensatie voor milieuschade. Gedacht wordt om deze faciliteiten en de concessies als inbreng te beschouwen in de op te zetten Monaco Resources Bauxietindustrie Suriname.
Geen inkomsten op korte termijn
Volgens deskundigen zal de eventuele nieuwe bauxietmaatschappij op korte termijn geen bijdrage kunnen leveren aan de economie van Suriname, die zich in moeilijk vaarwater bevindt. Het op poten zetten van wat er zal komen, vergt een paar jaar.

error: Kopiëren mag niet!