Prijs medicijnen afhankelijk van koers

Volgens de Consumentenkring Suriname (CKS) is bekendgemaakt dat de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) de premies voor vrijwillig verzekerden per 27 januari 2017 zal verhogen. “Het is wel logisch te stellen dat wanneer de koers omhoog gaat, de premie automatisch ook aangepast wordt”, zegt de Consumentenkringvoorzitter Albert Alleyne. “Waar we voor moeten waken, is dat de koers niet abnormaal verhoogd wordt. De medicamenten die verstrekt worden, zijn afhankelijk van de koers. Zolang er geen sprake is van een stabiele koers, kan er niets zinnigs gezegd worden over het al dan niet verhogen van de premie. Het feit dat de koers aan het schommelen is, is in ieder geval geen goede zaak.” De premie over de maand januari is gebaseerd op het huidige tarief. Voor de leeftijd van 0 tot 15 jaar zal SRD 85 betaald worde, de groep 16 tot 20 jaar zal SRD 115 betalen en 26- tot 99-jarigen zullen ongeveer tussen SRD 190 en SRD 280 betalen.
Er is nog geen contact met de Consumentenkring om de visie te verkrijgen van de consumentenorganisatie rond de eventuele verhoging van de premie. De consumentenorganisatie heeft als advies gegeven dat het SFZ zelf zijn medicamenten importeert. “We willen dat SZF het advies ter harte neemt en er ook invulling aan geeft. Hierdoor kunnen consumenten veel meer medicamenten betrekken middels het fonds.” De Consumentenkring had nog in 2016 een gesprek gevoerd met de leiding van SZF, waarbij dit model al werd geadviseerd. Er zou behalve voor het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) dat de geneesmiddelen importeert, gekeken worden als SZF zou kunnen overgaan tot het zelf importeren van geneesmiddelen. De Consumentenkring had eveneens een onderzoek gedaan naar de prijzen van geneesmiddelen in Nederland. Het onderzoek wees uit dat geneesmiddelen in Nederland veel goedkoper zijn dan in Suriname. De consument in Suriname wordt dus te veel aangerekend, waardoor SZF ook teveel uitkeert. Wat nu het geval is, is dat niet alle medicamenten gegeven worden aan de patiënten, gewoon om het feit dat er abnormale prijzen worden gevraagd voor bepaalde medicijnen. Dit is zelf uit een voorgaand gesprek met het fonds naar voren gekomen. De Consumentenkring heeft toen geadviseerd dat zaken als oogdruppels en bepaalde tabletten, het Staatsziekenfonds zelf moet importeren. “De directeur zou dit model serieus overwegen. Wat we inmiddels gemerkt hebben, is dat voor zaken zoals maagbeschermers patiënten niet meer hoeven te betalen. Ik denk dat dit ook met andere medicijnen mogelijk kan zijn.”
Alleyne stelt dat het beter zou zijn dat er zodanige diagnoses worden gemaakt en dat de patiënt vaker de arts bezoekt in plaats dat er onnodig veel medicamenten worden voorgeschreven. “Dat is misschien iets waar de artsen op zouden moeten letten”, aldus CKS-voorzitter Albert Alleyne.

error: Kopiëren mag niet!