Consumentenkring: ‘Koers zou juist omlaag moeten gaan’

Dankzij de koersschommelingen is het te verwachten dat allerlei uitgaven, zoals kosten met betrekking tot nutsvoorzieningen, verzekeringen en andere weer omhoog zullen gaan. Ook de prijzen van producten in de supermarkten gaan januari 2017 zeker weer omhoog. Nu al zijn basisgoederen, zoals rijst, zoutvlees, bakkeljauw, sardien, brood, eieren en pindakaas bijna niet meer betaalbaar. De Consumentenkring Suriname (CKS) heeft haar onbehagen hierover op haar facebook profiel al gedeeld met de samenleving.
Verder is gesteld dat in februari, wanneer het nu beschikbare geld uit de afgesloten leningen op is en de regering de koersen niet meer kunstmatig in toom kan houden, de koersen van de USD en de Euro weer onbeheersbaar zullen stijgen. Wanneer deze weer stijgen, moet de Surinamer opnieuw meer geld betalen voor de aflossing van auto’s en voor het voldoen van de huur, want deze zaken worden voornamelijk in valuta betaald. Dit heeft volgens de CKS als eindresultaat dat het cyclus opnieuw begint en zullen er vanaf maart 2017 weer verhogingen worden verwacht voor benzine, stroom, basisgoederen, diensten en de betalingen voor de aflossing van auto’s en betaling van huur.
“Zolang de regering Bouterse/Adhin lening na lening blijft afsluiten zonder dat daar enige dekking tegenover staat, zal deze cyclus zich blijven herhalen. We merken dat de koers blijft schommelen en als ik luister naar de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarbij hij aangeeft dat de koers niet meer dan SRD 10 wordt, baart dit mij ernstige zorgen. Ik had gehoopt dat hij zou zeggen dat de koers omlaag zou gaan”, zegt CKS-voorzitter Albert Alleyne. Hij wil een ieder adviseren heel voorzichtig en oplettend te zijn bij het doen van inkopen en vooral op de uitgaven te letten. “Wij hebben voor de leden de mogelijkheid gecreëerd om in coöperatief verband inkopen te doen. De groothandel kan meer aanschaffen, waardoor de prijzen lager worden. Het op coöperatieve basis inkopen doen zou verder gestimuleerd moeten worden”, zegt Alleyne.

error: Kopiëren mag niet!