KKF: 1.708 bedrijven hebben zich uitgeschreven in 2016

KKF-woordvoerder Paul de Baas
KKF-woordvoerder Paul de Baas
“Het afgelopen jaar is geen goed jaar geweest voor het bedrijfsleven.” Dit zegt de woordvoerder van de Kamer van Koophandel (KKF), Paul de Baas, desgevraagd aan Dagblad Suriname. Zo hebben veel ondernemers in 2016 te kampen gehad met onzekerheid met betrekking tot de Surinaamse munteenheid en het handelsverkeer. Hierdoor verkeert het ondernemerschap in moeilijk vaarwater. Daarnaast hebben onder andere de hoge valutawisselkoersen en hoge tarieven voor nutsvoorzieningen het bedrijfsleven geen goede perspectieven geboden. Bedrijven die veel gebruikmaken van energie en afhankelijk zijn van een huurpand, hebben de keiharde zweepslagen als gevolg van de financiële tegenslagen het hardst moeten incasseren.
Het aantal inschrijvingen van bedrijven met betrekking tot het afgelopen jaar bedraagt 2673, terwijl dit in 2015 gesteld was op 2630. Hieruit is af te leiden dat er in 2016 juist een lichte stijging heeft plaatsgevonden. Het is merkwaardig dat ondanks de financiële malaise in het afgelopen jaar er geen sprake is van een toename van het aantal uitschrijvingen. Zo hebben 4040 bedrijven zich uitgeschreven in 2015, terwijl dit in 2016 neerkomt op 1708 bedrijven. Mede vanwege de opheffingsprojecten (opsporen van bedrijven die niet meer actief zijn) van KKF was het aantal uitschrijvingen erg hoog in 2015.
Volgens de woordvoerder tracht het KKF het ondernemerschap te stimuleren door de dienstverlening naar de (potentiële) ondernemers toe te vergemakkelijken. In het kader hiervan is er op 2 januari 2016 een dependance van de KKF geopend in het district Brokopondo ter hoogte van Klaaskreek. Daarnaast zal er in de eerste week van februari 2016 een nieuw filiaal geopend worden in Albina in het district Marowijne. “Hiermee trachten wij om de ondernemers de mogelijkheid te bieden om zich aan te sluiten bij de KKF, alsook de ondersteuning van ons te kunnen genieten.” Dit geldt niet alleen voor het stadscentrum, maar ook voor het binnenland, benadrukt de woordvoerder. In het district Nickerie is er reeds een filiaal. “Wij verdienen een betere economie. We hopen dat we op deze wijze een betere dienstverlening kunnen realiseren voor de ondernemers en dat de band met hen geïntensifieerd kan worden.” Zo zal het KKF samen met de ondernemers nagaan hoe er onder andere kapitaal verworven kan worden en welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot de afzetmarkten. “Dit is de bedoeling van het decentraliseren van de KKF”, aldus Paul de Baas.
KSR

error: Kopiëren mag niet!