Politiebond had geen enkele reden om tevreden te zijn

Politiebond had geen enkele reden om tevreden te zijnDe Surinaamse Politiebond had geen enkele reden om tevreden te zijn en het jaar in alle ‘vrede’ af te sluiten. Volgens bondsvoorzitter Raoul Hellings werd de politieman op het gebied van de interne organisatie geconfronteerd met schandalen en conflicten, die uiteindelijk resulteerden in een historische verkiezingsstrijd. De leden van de bond rekenden massaal af met het vorige bestuur en kozen voor nieuwe en jonge leiders.
‘Politieauto’s kun je veredelde doodskist noemen’
Maar ook de relatie met de werkgever was niet één om over naar huis te schrijven. “Toegegeven wordt dat in de laatste maanden van het jaar de relatie met de minister van Justitie enigszins is verbeterd, maar tevreden zijn wij van de Surinaamse Politiebond niet”, stelde de voorzitter tijdens de jaarafsluiting van het Korps Politie Suriname (KPS). De minister van Justitie en Politie aan de andere kant vond deze stellingen van de bond niet correct. Volgens haar is zij nooit in conflict geraakt met een bond. De bond echter, kaartte een aantal minpunten aan. Ten eerste zijn de omstandigheden waaronder de politie moet werken nog steeds slecht. Politieposten ontberen gezond en schoon drinkwater, omdat dat gewoon niet meer wordt aangeleverd. A-4 papier en printerinkt zijn tegenwoordige luxe middelen op politiestations, terwijl politievoertuigen het met de regelmaat van de klok begeven. “Daarnaast moet de politie het doen in politieauto’s die je gerust een veredelde doodskist kan noemen”, stelde Hellings. Als het niet aan het improvisatievermogen van de operationele medewerkers lag, was de dienstverlening van de politie op een nog lager pitje dan zij nu al is.
Minister van Dijk-Silos aan de andere kant durfde de politieambtenaren ook niets te garanderen voor het nieuwe jaar. Waar zij wel duidelijk over was, was het niet beschikken over geld om de politie goed te voorzien van de juiste en nodige attributen.
Ook verlofdagen dreigen op de tocht te geraken. Wanneer ambtenaren vragen naar opheldering, houdt een ieder zich van den domme en krijgen zij allerlei nietszeggende argumenten te horen. “Punt is dat er sprake is van een structurele onderbezetting, waardoor er weinig ruimte is om verlof op te nemen. Voorts is er geen enkel verlofreguleringsplan binnen het KPS aanwezig. Maar we krijgen wel een schrijven van Biza onder onze neus geschoven dat verlofdagen moeten worden afgebouwd, zonder dat aangegeven wordt hoe dat gebeuren zal. U snapt dat wij deze zaak niet op haar beloop zullen laten. Het wordt tijd dat de korpsleiding haar verantwoordelijkheid gaat oppakken en niet steeds zaken door onze neus komt drukken en wij steeds als verliezende partij achterblijven. U mag weten dat dit vraagstuk een principiële is voor de bond”, stelde Hellings.
“Wanneer leden overwerk moeten verrichten, is het elke eind van de maand weer je hart vasthouden en hopen dat degene die de overuurstaten moet accorderen in een goede stemming verkeert. Dit, ondanks de afspraken die er hierover zijn gemaakt.” Dit haalt de bond ook als één van de grote heikele punten aan. Volgens de bond worden politieambtenaren om elk wissewasje buiten functie gesteld, in verzekering gesteld en gestraft. Het motiveren van beslissingen bestaat volgens de bond niet. De omgang met deze informatie en de houding van de Public Relations afdeling ten opzichte hiervan zitten de bond ook niet lekker. Dit, terwijl korpschef Anges Daniels wel dik tevreden is met haar PR-afdeling. Zij beseft dat de afdeling niet daar is waar het zijn moet, maar zal de afdeling niet aan een evaluatie onderwerpen, vanwege een enkele uitspraak van de voorzitter van de bond.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!