Advocaat Lalji: “Mijn nicht leed niet aan astma”

De vrouw die op oudejaarsdag is overleden in de binnenstad, had geen astma. Dat zegt de advocaat, mr. Irene Laji, familielid van de overledene, aan Dagblad Suriname. “Mijn nicht was geen astmapatiënt. Ze is niet overleden door rook van de pagara-estafette. Voordat de pagara werd afgestoken, had het voorval al plaatsgevonden”, zegt Lalji. Een bericht van de Voorlichtingsdienst van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft vooral op social media voor heel wat minder leuke opmerkingen richting de familie van de overledene gezorgd.
Rot politiebericht
De Voorlichtingsdienst schreef in haar bericht: ‘De vrouw die volgens verklaring van haar man aan astma leed, voelde zich op een bepaald moment onwel en raakte bewusteloos’. Dit maakte vele tongen los, omdat de gemeenschap uit deze regel begrepen heeft dat de vrouw aan astma leed. “Waarom is ze daar gegaan als ze een astmapatiënt is”, “Is haar eigen schuld”, “De man is schuldig, waarom brengt hij zijn zieke vrouw in de rook”, waren enkele van de reacties tegen het gezin. ‘Het bericht van de politie is heel insinuerend’, zegt Lalji. De reacties zijn volgens de advocaat heel beledigend toe naar de familie.
Geen correctie
Lalji zegt dat een ander nicht van de overledene contact heeft gemaakt met de Voorlichtingsdienst en die heeft uitgelegd dat ze nooit gezegd hebben dat de vrouw aan astma is overleden. Wat ze hebben geschreven in hun persbericht is dat de vrouw volgens verklaring van de man aan astma leed. “Het bericht is niet gecorrigeerd of verwijderd door de politie”, zegt Lalji, die het de politie heel kwalijk neemt. “Door hun bericht krijg je nu al deze opmerkingen en beledigingen aan het adres van de familie.” Volgens Lalji moet de gemeenschap rekening houden met het leed van de familie en niet zomaar opmerkingen plaatsen op social media. ‘De familie heeft het al zwaar genoeg.’
Elk jaar
Volgens Lalji ging het gezin elk jaar naar de pagara-estafette. ‘Ze was ook gezond vertrokken van huis met haar gezin die dag. Ze hebben nog een gezinsfoto gemaakt in de stad. Op een gegeven moment voelde ze zich niet goed en zeeg neer. Men heeft haar toen gebracht naar Anthony’s Corner, waar er medisch hulp geboden is. Maar het mocht niet baten’, geeft Lalji aan. ‘Wat haar overkomen is, kon ook ergens anders plaats hebben gevonden.’ Lalji doet nogmaals een beroep op de gemeenschap om rekening te houden met de familie. Ze heeft dit verzoek ook gepubliceerd op haar Facebook-pagina. “Ik wil gewoon uit de wereld helpen dat ze een astmapatiënt was.’
Politie-verklaring
Intussen heeft de politie ook een verklaring uitgegeven naar aanleiding van haar bericht van maandag 2 januari en wat de familie van de overledene vindt. U leest hier het politiebericht in extenso: “ Het Korps Politie Suriname heeft op maandag 2 januari een bericht gepubliceerd met als kop ‘Vrouw laat leven tijdens Pagara estafette’. In het bericht is de zinsnede opgenomen: ‘De vrouw die volgens verklaring van haar man aan astma leed, voelde zich op een bepaald moment onwel en raakte bewusteloos’. Echter heeft deze zinsnede gezorgd voor reacties vanuit de gemeenschap waarmee de nabestaanden moeite hebben. De politie heeft nimmer in het bericht aangehaald dat de doodsoorzaak een astma-aanval is. Bij een ongeval waarbij een persoon is komen te overlijden, wordt de doodsoorzaak alleen door een patholoog-anatoom vastgesteld. De politie vraagt aan de gemeenschap rekening te houden met het bovenstaande. Ook doet de politie een beroep op de gemeenschap om spreektaal niet te verwarren met het geschrevene en goed te lezen alvorens een reactie te plaatsen onder een bericht”.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!