Opmerkelijke uitspraken 2016

Rudy Soerodimedjo: ‘Somo is de grootste landrover!’
“Wat kan Somo voor het volk? Een dansi organiseren? Somohardjo is de grootste landrover! Tussen 2005 en 2010 heeft hij de meeste gronden binnen de PL genomen”, zegt HVB-topper Rudy Soerodimedjo op 4 januari 2016.
Gillmore Hoefdraad: ‘Andy Rusland gaf verkeerde cijfers’
Oud-Financiënminister Andy Rusland zou niet de juiste gegevens verstrekt hebben aan Gillmore Hoefdraad als governor van de Centrale Bank van Suriname. De achterstallige schulden zouden volgens Rusland SRD 300 miljoen zijn. Deze bleken volgens Hoefdraad later SRD 1,4 miljard te zijn.
Gillmore Hoefdraad: ‘Het is net een scheermes geven aan een aap’
Hoefdraad vindt dat mensen over monetaire zaken praten, maar totaal analfabeten zijn. Hoefdraad zei voorzichtig te zijn met het geven van informatie aan mensen die het niet begrijpen. “Het is net een scheermes geven aan een aap. Hij gaat je totaal vernietigen”, zei de bewindsman op 9 december 2016.
Krishna Mathoera: ‘Ik heb wel kennis om criminelen te herkennen’
DNA-lid Krishna Mathoera liet zich niet van de wijs brengen door deze opmerkingen van Hoefdraad. “Ik heb geen monetaire kennis minister, maar ik heb wel kennis om criminelen te herkennen”, diende Mathoera de minister van repliek.
André Misiekaba: ‘Hoefdraad mag koffers pakken en ophoepelen’
Van de fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), André Misiekaba, mag Financiënminister Gillmore Hoefdraad (Financiën) zijn koffers pakken en ophoepelen. Misiekaba zei op 15 januari 2016 dat hij met stijgende verbazing geluisterd heeft naar de tirade van Hoefdraad.
Desi Bouterse: ‘Buitenlandse krachten bezig’
President Desi Bouterse deelt op 22 januari 2016 mee dat er krachten zijn, aangestuurd door het buitenland, die proberen hier onregelmatigheden te doen plaatsvinden om het land te destabiliseren. Hier maakt de rechterlijke macht deel van uit.
Desi Bouterse: ‘Ik zeg u: ik krijg die koers omlaag’
President Desi Bouterse heeft in 2016 tot drie keren toe beloofd de valutakoers omlaag te brengen. “Ik zeg u: ik krijg die koers omlaag”, zei het staatshoofd telkens. Desondanks is de realisatie van deze belofte uitgebleven.
Desi Bouterse: ‘Ik wens u een slapeloze nacht toe’
President Desi Bouterse zei iets na middernacht, bij de herdenking van 36 jaar machtsovername, dat er iets serieus mis is met dit land. De president zei in zijn korte toespraak dat hij zijn hart wil luchten en eindigde met: “ik wens u een slapeloze nacht toe”.
Rashied Doekhie: ‘President Bouterse moet rechters opdonderen’
Assembleelid Rashied Doekhie vindt dat de Krijgsraad met haar beslissing over de voortzetting van het 8 decemberstrafproces een situatie van anarchie en bandeloosheid heeft gecreëerd. “President Bouterse moet de rechters opdonderen en strafrechtelijk laten vervolgen”, zegt Doekhie op 15 juni 2016.
Asiskumar Gajadien: “Dodson is verworden tot een ‘yoyo-minister’”
DNA-lid Asiskumar Gajadien vindt dat NH-minister Regilio Dodson alle geloofwaardigheid heeft verloren. “De minister heeft al het etiket van ‘terugfluitminister’ en ‘jojominister’, omdat hij bij elke getroffen maatregel terug wordt gefloten door zijn superieuren”, stelt Gajadien op 15 mei 2016.
Asiskumar Gajadien: ‘President stuurt jonge meisjes naar massagesalons’
Assembleelid Asiskumar Gajadien zei op 4 november 2016 dat de regering er werk van maakt om het volk in armoede te dompelen. Hij stelde dat de president jonge meisjes naar massagesalons stuurt.
Mike Noersalim: ‘IMF-lening te vergelijken met lening van een vijfje of tientje’
Biza-minister Mike Noersalim vergelijkt de lening bij het IMF op 30 mei 2016 met een gewone lening van een vijfje of tientje. Hij vindt dat we niet hypocriet moeten zijn in dit land, “want wie heeft nooit in zijn leven een vijfje of tientje geleend”.
Jennifer van Dijk-Silos: ‘Rechterlijke macht treedt wetten met voeten’
Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos vindt dat de rechterlijke macht de rechtsstaat ernstig verstoort. “De rechterlijke macht is de bewaker van de rechtsstaat. Als de bewaker zelf de grondwet met de voeten treedt, hebben we dan geen bewaker meer van de rechtsstaat”, zei Silos op 30 juni 2016.
Harish Monorath: ‘Minister Justitie is machtsdronken’
“Ik denk dat de minister van Juspol aan verstandsverbijstering lijdt of dat er vermoedelijk iets mis is gegaan met haar juridische kennis. Er is niets met de staatsveiligheid aan de hand. De minister van Justitie is machtsdronken”, zegt Harish Monorath op 4 juli 2016.
Edward Belfort: ‘Liever had ik voor Mathoera gekozen als DNA-voorzitter’
Assembleelid Edward Belfort (Abop) heeft er spijt van dat hij bij de verkiezingen voor de voorzitterschap van De Nationale Assemblee (DNA) contra de partijdiscipline toch zijn stem op Jennifer Geerlings-Simons heeft uitgebracht en niet op Krishna Mathoera.
Guillermo Samson: ‘De nullen komen terug’
Ondanks al de beloftes in het verleden en vooral vóór de verkiezingen, is de koersontwikkeling op de valutamarkt volgens econoom Guillermo Samson ondragelijk. “De nullen komen terug”, zei Samson op 7 september aan Dagblad Suriname.
Mahinder Jogi: ‘Regering vertoont eigenschappen vleermuizen’
Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de regering de eigenschappen vertoont van vleermuizen. “Vleermuizen hebben de neiging om achteruit te hangen, maar zij hebben ook de neiging om terwijl zij je uitzuigen, je met hun vleugels koel houden”, zei Jogi op 22 augustus 2016.
Patricia Etnel: ‘Hoefdraad ziet national carrier als zijn huis’
“Ik denk dat president Desi Bouterse het geweldig vindt dat minister Hoefdraad onze national carrier ziet als zijn huis. De minister woont in onze national carrier, dan dat hij thuis is op het grondgebied van Suriname”, zegt DNA-lid Patricia Etnel op 24 oktober 2016.
FR

error: Kopiëren mag niet!