Chan Santokhi: ‘Samenleving leeft met gevoel van onbehagen’

“De samenleving leeft momenteel met een gevoel van onbehagen. Dit gevoel van onbehagen wordt gevoed vanuit een ongecontroleerd leengedrag van de regering. Je weet niet waar het zal eindigen, terwijl er constant wordt gezocht naar nieuwe wettelijke mogelijkheden om nog meer te gaan lenen. Daarnaast wordt het gevoel van onbehagen ook gevoed door het gebrek aan transparantie, terwijl de ontstane corruptiecultuur ook invloed hierop heeft. De toekomst is geconfronteerd met een hypotheek, waar geen duidelijkheid is hoe deze zal worden terugbetaald.” Dit zei VHP-fractieleider Chan Santokhi woensdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Het parlement was in vergadering bijeen voor het geven van machtiging aan de regering om USD 115,8 miljoen te lenen voor Telesur bij de EXIM Bank China. Santokhi benadrukte dat deze machtigingswet ook omgeven is door een gevoel van onbehagen. Volgens de VHP-leider is het te vaak voorgekomen dat gevraagde financiële data van de regering niet naar het parlement worden gestuurd, onvolledig worden opgestuurd of zelfs fictieve cijfers worden opgestuurd. Zo is door het lenen de leencultuur van de regering steeds voortgezet. Op basis van de gegevens uit 2016 zeggen deskundigen van de VHP dat het obligoplafond reeds met 85% is overschreden uitgaande van de koers van SRD 7 voor een US dollar. Het goedkeuren van dit project betekent volgens hem daarom ook het goedkeuren van onbehoorlijk bestuur en onrechtstatelijk handelen. Al deze zaken zorgen volgens hem ervoor dat de samenleving het vertrouwen in de regeerders verder verliest.
Niemand weet waar Hoefdraad is
Een ander punt dat volgens hem ook voor een onbehagelijk gevoel zorgt, is de steeds voorkomende afwezigheid van Financiënminister Gillmore Hoefdraad. “Het lijkt erop alsof niemand zich in het parlement tegenwoordig zorgen maakt over waar deze minister precies is. Ik weet niet of de regering wel wist of de minister uitlandig was en met welke staatsopdrachten hij nu bezig is. Ik hoop dat de regering niet via de media moet vernemen dat er weer een overeenkomst getekend is met een instantie of persoon in een bepaald land. Waar is hij? Met welk mandaat is hij vetrokken?”, vroeg de VHP’er aan de regering. Volgens de parlementariër zorgt deze steeds voorkomende uitlandigheid van Hoefdraad ervoor dat er niet op tijd correcte informatie naar het college wordt opgestuurd.
Gevoel van onbehagen in ministerraad
Santokhi benadrukte dat dit gevoel van onbehagen zich zelfs in de Raad van Ministers (RvM) voordoet. “Ik weet dat het daar ook gebeurt, omdat ik ook contacten met ministers heb”, zei de politicus. Volgens hem komt dit gevoel ook voor bij de raadsvergadering waarvan president Desi Bouterse ook deel uitmaakt. “U moet zich voorstellen dat een onderwerp over de minister van Financiën zelfs geagendeerd wordt om te bespreken.”
Machtiging lening overschaduwd
Dit gevoel van onbehagen zorgt volgens Santokhi ervoor dat de machtiging voor de lening van Telesur wordt overschaduwd. Hoewel hij erin gelooft dat het project goede doelen zal hebben, vraagt hij zich echter af waarom het bedrijf deze investeringen niet uit eigen middelen heeft kunnen plegen. “Nu moet de gemeenschap ervoor dokken en ervoor betalen. Wij verwachten ook goed bestuur binnen de parastatale bedrijven”, zei Santokhi. De VHP-fractieleider wilde van de regering weten of er is nagegaan of er ook andere Telecombedrijven zijn die soortgelijke projecten voor veel minder van plan zijn uit te voeren. Daarnaast wil hij weten waarom voor de Chinese telecom/ICT-reus Huawei is gekozen, terwijl Telesur in het verleden ook goede werkrelaties heeft gehad met andere bedrijven. Bovendien is Huawei volgens hem geen newcomer in Suriname, omdat deze reeds andere projecten voor Telesur heeft uitgevoerd. Het resultaat van deze projecten wil de oppositieleider ook hebben. “Wat is de overweging geweest? Konden de andere bedrijven deze samenwerking niet garanderen?”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!