Breeveld: ‘Clad-onderzoeken zijn niet voor mooi mooi’

“Regering, treedt handelend op. De Clad-onderzoeken zijn niet voor mooi mooi.” Dit zei DOE- parlementariër Carl Breeveld woensdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Breeveld vindt dat onderzoeksrapporten van de Centrale Landaccountantsdienst (Clad) niet voor zomaar aan het parlement worden aangeboden, maar dat ook consequenties verbonden moeten worden aan deze onderzoeken. “Wanneer het project Naschoolse Opvang heel concreet heeft aangetoond dat er is gesjoemeld met gelden van de Staat, wanneer bij Carifesta ook hetzelfde verhaal komt en Telesur ook erbij komt, dan moet er door de regering gehandeld worden”, zei de parlementariër. Uit het rapport ‘Corporate Audit Telesur’ van 16 september 2016 heeft de parlementariër gelezen dat het bedrijf niet beschikt over formele procedure beschrijvingen met betrekking tot inkopen, de aanbestedingsprocedure en overige procedures, zoals gebruik van een bedrijfscreditcard. Dit heeft het onderzoek volgens de Clad binnen het bedrijf ook bemoeilijkt. Breeveld wil van de regering weten of deze ‘manco’s’ inmiddels zijn aangepakt. “In een miljoenenstaatsbedrijf kunnen wij niet toestaan dat zulke basale procedures ontbreken”, aldus Breeveld. De parlementariër kreeg ondersteuning van Amzad Abdoel (NDP). Ook Abdoel vroeg de regering te handelen zoals het behoort en de smet op het imago van Telesur weg te halen.
Anticorruptiewet kon ook met deze voortvarendheid worden behandeld
Breeveld voerde aan dat hij gehoopt dat de Anticorruptiewet en flankerende maatregelen met dezelfde voortvarendheid als de machtigingswetten zouden zijn aangepakt in de afgelopen periode. Momenteel wordt al langer dan een decennia op de aanname van deze wet gehamerd. Een jaar na de laatste behandeling in november 2015 is de verdere behandeling van deze wet op 23 december 2016 verschoven naar 10 januari 2017.
Wat zal met oude koperen kabels gebeuren?
De vaste koper kabel infrastructuur van Telesur is circa 35 jaren oud en is aan vervanging toe. Volgens Breeveld is tijdens de hele discussie nimmer aangegeven wat met deze koperen kabels zal gebeuren, wanneer zij worden vervangen. “Of eventueel verkocht? Koperen is natuurlijk interessant op de markt”, aldus de parlementariër.
Teveel projecten met sociaal politiek doel
Elk land is volgens Breeveld gebaat aan een betere infrastructuur. Echter is hij de mening toegedaan dat in Suriname in de laatste jaren veel geïnvesteerd is in een infrastructuur, die een sociaal politiek doel dient en juist weinig in productieverhogende zaken. Hij wilde van de regering weten of de overheid inderdaad de grootste debiteur met openstaande rekeningen is bij Telesur en wat de openstaande rekeningen zijn die de overheid daar moet betalen. Investeren moet volgens Breeveld daarom met mate gaan met minder geld om synchroon te blijven lopen met de continu dalende opbrengsten. Hij vindt de omvang van de USD 115,8 miljoenlening voor Telesur te hoog voor een klein land als Suriname. “Het is ongehoord om met de huidige aankooprijzen van techniek te denken dat je deze kosten na 12 jaar kunt terugverdienen”, aldus de DOE-parlementariër.
FR

error: Kopiëren mag niet!