Onderwijs januari 2017 vermoedelijk in gevaar

Het einde van 2016 is bijna in zicht. Dagblad Suriname benaderde Wilgo Valies, voorzitter van zowel de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) als de Bond van Leraren (BvL), voor een evaluatie betreffende het jaar 2016 en zijn verwachtingen met betrekking tot 2017. In het nieuwe jaar verwacht Valies dat de regering de permanente educatie van leerkrachten zal stimuleren en dat de herwaardering, waarvan de overeenkomst in april 2016 is aangegaan, verder gestalte zal krijgen. “De implementatie van de herwaardering zal in januari 2017 aanvangen. Onderwijs is staatszorg, daarom dient de overheid ook een wezenlijke bijdrage te leveren.” Zo moet er gewerkt worden aan betere omstandigheden op de scholen; de klasse-indelingen zijn veel te groot. “Er wordt nog steeds gewerkt met de klasse-indeling van 40 leerlingen. En dit is allang achterhaald.” Als men een nieuwe leermethode wenst te introduceren, moet men deze factoren eerst aanpakken.
Ook het faciliteren van leerkrachten mag in 2017 verbeterd worden, evenals het mutatiebeleid van de regering. “Een ander probleem is de bejegening van leerkrachten door de autoriteiten. De leerkrachten worden continu gemuteerd, vooral in de openbare dienst. Zo zijn er op de EBG (Evangelische Broedergemeente) muloschool op een verschrikkelijke manier mutaties doorgevoerd naar aanleiding van de kritische houdingen van de leerkrachten.” Leerkrachten zijn geen jaknikkers. Het is juist van belang wanneer een leerkracht kritisch is. “Men komt in feite aan het recht en de individuele vrijheid van de leerkrachten.” Daarom is er ook veel tegengas gegeven. “Er is krachtig geprotesteerd hiertegen, omdat dit onterecht is.” Het betreft de hele sectie, bestaande uit drie leerkrachten die het vak Engels verzorgen, bij wie de mutatie heeft plaatsgevonden in oktober 2016. Er wordt geëist dat de gemuteerde leerkrachten teruggeplaatst worden. “Dit gedrag kunnen wij op geen enkele wijze accepteren. Indien dit niet wordt opgelost, zal er een massaal protest komen na 5 januari 2017, waarbij de start van het onderwijs in het komend jaar niet gegarandeerd zal zijn.”
“Wat ik als een mijlpaal beschouw, is de oprichting van de ALS op 6 mei 2016, die de belangen van de leerkrachten (vanaf de basisschool tot het Instituut voor de Opleiding van Leerkrachten) behartigt. Dit initiatief is genomen vanuit de leerkrachten.” De bedoeling is dat er één vakorganisatie wordt gehanteerd voor de leerkrachten. “Dit is een belangrijk moment voor ons.” Een andere mijlpaal is dat er een bijdrage geleverd is aan de innovatie binnen het onderwijs, deelt Valies vol trots mee. “Innovatie is noodzakelijk om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.” Deze innovatie houdt in het opkrikken van het onderwijs naar internationale maatstaven. “Men moet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de wereld, zodat de nieuwe leermethode/benadering ook in Suriname geïncorporeerd kan worden.” In dit kader is het ook handig om te vernemen hoe andere landen onderwijskwesties oplossen, zodat men het wiel niet wederom hoeft uit te vinden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!