Gajadien: Hoefdraad misleidt met fictieve cijfers en tabellen

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) hekelt het feit dat het ministerie van Financiën, ondanks meerdere verzoeken vanuit De Nationale Assemblee (DNA), sinds oktober nagelaten heeft belangrijke opgevraagde informatie op te sturen naar de volksvertegenwoordiging. Volgens de parlementariër, die lid is van de vaste parlementaire commissie van Financiën, is er een structureel gedrag van de regering te zien waarbij belangrijke informatie steeds geheim wordt gehouden. Gajadien geeft aan dat de regering tot op dit ogenblik geen overzicht heeft opgestuurd van alle geregistreerde leningen die de Staat in de afgelopen periode heeft gesloten en hoeveel daarvan reeds afgelost zijn. Deze informatie was reeds voor de behandeling van de vorige machtigingswet door het parlement opgevraagd. In totaal gaat het om 85 geregistreerde leningen. De VHP’er zei dinsdag tijdens de openbare commissievergadering over de machtigingswet voor het Nationaal Breedbandproject van Telesur dat het parlement als controleorgaan moet fungeren, waar de regering verantwoording dient af te leggen. “Echter zien wij dat niet gebeuren, omdat DNA verdeeld is en er een coalitie is die zich slaafs onderwerpt aan de grillen van de regering”, aldus Gajadien. De politicus benadrukte dat met deze houding geconcludeerd kan worden dat de democratische beleving van de samenleving verwatert. Als goede parlementariër bemoeilijkt dit zijn werk ook. Het assembleelid benadrukte dat het volk van de volksvertegenwoordiging verwacht dat deze de belangen van de samenleving beschermt en gevolg geeft aan de wettelijke vereisten die nodig zijn.
Regering heeft structureel iets te verbergen
Gajadien vermoedt dat de regering recentelijk nog verkeerde cijfers in het parlement heeft gepresenteerd over de gesloten staatsobligatie van USD 550 miljoen. Vandaar dat de oppositie de procureur-generaal naar een strafrechtelijk onderzoek heeft gevraagd. “Het is onmogelijk dat een instituut als het Bureau voor de Staatsschuld reeds drie maanden geen cijfers hierover kan produceren. Ook de stukken over de registraties bij de Rekenkamer zijn ons niet opgestuurd. Dat wil zeggen dat de regering structureel iets te verbergen heeft”, aldus Gajadien.
Fictieve tabellen gepresenteerd aan internationale gemeenschap
Gajadien voerde verder aan dat de regering fictieve tabellen bij het aangaan van de staatsobligatie aan de internationale gemeenschap heeft gepresenteerd. Zo is een tabel gepresenteerd om de inkomsten van Suriname uit de Newmont-overeenkomst te laten zien. “De tabel heb ik ontvangen en ik heb eigen onderzoek verricht.” Volgens Gajadien zien deskundigen de tabel als een lachertje. In de presentatie wordt volgens hem uitgegaan dat binnen 10 jaren Suriname USD 1.5 miljard zal verdienen. Hierin zijn prognoses gemaakt op basis van een goudprijs van USD 1330 per troy ounce en een extraction cost van USD 630 per troy ounce. De wereldmarktprijs voor goud is volgens hem al lang geen USD 1330 meer. Een juiste berekening zal aantonen dat de prognose van de regering op USD 500 miljoen minder komt. “Het lijkt een brandmerk van de regering te zijn geworden waar men steeds aangeeft hoe geweldig de inkomsten zijn geworden, terwijl wij steeds dieper in de put raken”, aldus Gajadien.
Minister presenteert vertekende cijfers in DNA
De bewindsman voerde eerder in DNA aan dat in 2016 de Staat USD 42 miljoen aan renteaflossingen en USD 174,62 miljoen aan aflossingen moet voldoen. In 2017 is dat USD 79.5 miljoen aan rente en USD 133 miljoen aan aflossingen. In 2018 is het USD 80.28 miljoen aan rentebetalingen en USD 143 miljoen aan schuldaflossingen. In 2019 is het USD 79.39 miljoen aan rentebetalingen en USD 150 miljoen aan schuldaflossingen, terwijl in 2020 USD 77.48 miljoen aan rentebetalingen moet plaatsvinden en USD 173 miljoen aan schuldaflossingen. “Het is een vertekend beeld van cijfers. In 2017 betalen wij voor de staatsobligatie USD 51 miljoen voor renteaflossingen. Uit de USD 79.5 miljoen van Hoefdraad rest er dan slechts USD 20 miljoen. Wat zal dan gebeuren met de overige USD 1.5 miljard aan leningen? We zien nu al dat de minister vertekende cijfers presenteert in het parlement”, aldus Gajadien. Hij riep de coalitie kritischer naar deze zaken te kijken.
FR

error: Kopiëren mag niet!