Aantal mensen met hoge bloeddruk stijgt met 90% in 4 decennia

Het aantal mensen met een verhoogde bloeddruk in de wereld is gestegen met 90% in de afgelopen 4 decennia. Het overgrote deel van de stijging heeft plaatsgevonden in lage-inkomens- en midden-inkomenslanden, en worden grotendeels gedreven door de groei en de vergrijzing van de bevolking. Er wonen thans zo’n 1,3 miljard volwassenen met hoge bloeddruk in de wereld.
Verhoogde bloeddruk is de toonaangevende wereldwijde risicofactor voor hart- en vaatziekten en chronische nierziekte. Van verhoogde bloeddruk is sprake als de systolische bloeddruk (de zogenaamde bovendruk) 140 mm Hg of hoger bedraagt en de diastolische bloeddruk (de zogenaamde onderdruk) 90 mm Hg of hoger bedraagt. In 2015 hadden in de meeste landen de mannen een hogere gemiddelde systolische bloeddruk dan vrouwen. Mannen hadden ook een hogere diastolische bloeddruk en prevalentie van verhoogde bloeddruk dan vrouwen in de meeste landen, behalve in de sub-Sahara Afrika, waar juist het omgekeerde gold. Deze verschillen kwamen vrijwel allemaal voor bij mensen jonger dan 50 jaar; bij mensen van 50 jaar en ouder bleken mannen en vrouwen gemiddeld vergelijkbare systolische en diastolische bloeddrukken te hebben. De man-vrouw verschillen in bloeddruk waren in 2015 het grootst in landen met hoge inkomens en de landen in Midden- en Oost-Europa.
Hart- en vaatziekten
Hoge bloeddruk is een zeer belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Deze zorgen wereldwijd voor de meeste overlijdens. Suriname verschilt wat dat betreft niet van de rest van de wereld. Ook hier nemen hart- en vaatziekten de eerste plaats in als het gaat om belangrijkste doodsoorzaken, blijkt uit gegevens van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG). Liesbeth Berggraaf, arts tevens voorzitter van de Stichting Diabetes Educatie Suriname (SDES), maakt zicht ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Zij stelt desgevraagd dat voorlichting absoluut niet genoeg is. “Mensen zijn geïnteresseerd wanneer iets gebeurt. Als er een crisis is. Bijvoorbeeld wanneer ze hoge bloeddruk hebben, dan komen ze netjes en krijgen tabletten. Daarna komen ze niet meer. Ze snappen niet dat als je het eenmaal hebt, het chronisch is. Dat wil zeggen dat je voor de rest van je leven onder controle moet blijven. Dat stukje awareness moet nog aangepakt te worden”, stelt Berggraaf. Uit het onderzoek Langa Wan Anu Gi Wan Gosontoe Sranan blijkt dat gemiddeld 1 op de 5 mensen in Suriname een verhoogde bloeddruk heeft. Ongeveer de helft van de mensen met hypertensie weet niet dat ze deze aandoening heeft. Deze ziekte wordt daarom ook wel de silent killer genoemd.

error: Kopiëren mag niet!