“Verschil tussen daadwerkelijk energietarief en wat gemeenschap zal betalen blijft”

In 2016 is er heel wat gebeurd rond de energie/elektriciteitssector. Er zijn veel discussies geweest rond tariefsaanpassingen, die uiteindelijk hebben geleid tot zowel ontevreden burgers als gedemotiveerde ondernemers. De doorsnee energieverbruiker in Suriname kijkt momenteel met gekruiste vingers uit naar de opkomende maatregelen, die de regering zal treffen om de energiesector te redden en vooral de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) gezond te krijgen. Op zich heeft de regering er ook werk van gemaakt om een nieuwe richting vast te stellen voor de sector. Er is nieuwe wetgeving vastgelegd, die vanaf 2017 dient te worden gepraktiseerd.
Over de tariefsaanpassingen heeft minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen onlangs duidelijk aangegeven dat er daar in 2017 zeker wat van te merken zal zijn. Echter benadrukte de minister dat het niet per se om een verhoging hoeft te gaan. “Tariefsaanpassing is niet los te koppelen van een ordening van de hele sector en zeker een doorlichting van de EBS. Wat wij proberen te doen, is ervoor zorgen dat wij de tarieven duidelijk structureren, zodat het duidelijk wordt voor een ieder waarvoor men betaalt. Daar zijn er een paar dingen die wij hebben uitgezet. Een deel van het werk is in de nieuwe wetgeving al gedaan. Het ander deel moet nog komen van de bezuinigingen van de EBS zelf”, stelt de minister.
De gemeenschap zal niet 100% betalen
De gemeenschap mag volgens de bewindsman gewoon rustig blijven. Naar zijn oordeel mag de gemeenschap, wat er dan ook uit de bus komt als reëel tarief voor energie, verwachten dat er een verschil blijft tussen het daadwerkelijke tarief en wat zij gaat betalen. “Wat wij proberen te doen, is het maatschappelijk evenwichtig te maken. De gemeenschap zal niet 100% betalen. Daarom zijn er ook instituten die goed op ons letten, zodat wij geen gekke dingen doen”, stelt de minister. Hij wenst hiermee tegelijkertijd duidelijk te maken dat de overheid compleet overstapt van object- naar subjectsubsidie. Voor wat energie betreft, zal er volgens de NH-minister in 2017 en voor de toekomst in de energiesector meer duidelijkheid en zekerheid zijn. Met de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving ligt het in de bedoeling dat er een specifiekere taak wordt weggelegd voor de EBS. Er kunnen zich meer spelers op de markt aansluiten voor de productie van elektriciteit. De transitie naar hernieuwbare energie voor duurzame ontwikkeling is ook een belangrijk gegeven. De totaal geïnstalleerde capaciteit van de EBS is 543.8 MW. Hiervan wordt 62% met fossiele brandstof opgewekt, 37% door Suralco (hydro) en 1% door zonne-energie. De uitdaging voor de EBS ligt volgens directeur Rabin Parmessar erin om 62% van de met brandstof opgewekte energie te vervangen met hernieuwbare energie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!