Het Suriname Business Forum/Suriname Business Center (SBF/SBC) heeft gisteren met personeel en genodigden de jaarafsluiting ingeluid om vervolgens met veel moed het nieuwe jaar in te treden. Tijdens het gezelschap werd door een van de medewerkers van het SFB ook een concrete wens geuit: ‘moge het woordje ‘precair’ veranderen in ‘uitstekend’’. Dit werd door al de aanwezigen ook toegejuicht. “Ik kan niet zeggen dat er in 2016 alleen maar vervelende dingen zijn gebeurd, maar wij zijn nog een heel eind weg om een moderne samenleving te worden. Er zijn een paar stappen vooruit gedaan, maar onvoldoende”, stelt de directeur van het SBF in gesprek met Dagblad Suriname.
Het export readyness programma van het SBF heeft zich al ontwikkeld tot een model om Surinaamse bedrijven te versterken en klaar te maken voor deelname aan de internationale markt. In dit traject is er ook veel ondersteuning gekomen van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten en de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven. Dit geeft volgens Van Dijk in ieder geval aan dat er draagvlak is voor ontwikkeling. In het komende jaar wenst SBF ook op te pakken de toerismesector, waar er veel potentie in is, maar niet veel aan wordt gedaan. Daar zijn er plannen met de lokale toerismeorganisaties in het vooruitzicht.
Het SBF is een publiek-privaat dialoogplatform. Het SBC is het uitvoeringsorgaan van het SBF. De doelstelling van deze organisatie is om via dialoog tussen de overheid en het bedrijfsleven, Suriname tot een modern ontwikkeld land te maken. Van Dijk stelt dat in de koloniale tijd de overheid in beginsel de ondernemer was. Vandaag de dag heeft de overheid nog steeds een dikke vinger in de pap, terwijl de wereld juist is gegroeid in de richting van privaat ondernemerschap. De overheid dient juist een faciliterende rol te vervullen om uiteindelijk voor en samen met de samenleving succes te kunnen boeken. Staatbedrijven die een ontwikkelingsfunctie hebben, dienen uiteindelijk ophouden te bestaan. Hiertoe dient er volgens Van Dijk een enorme bewustwording (mindshift) te worden gerealiseerd, om zowel de overheid als het bedrijfsleven zo ver te krijgen, om de juiste stappen te ondernemen. Het wachten op de overheid en alles door de overheid laten gebeuren, moet tot het verleden gaan behoren.
Kavish Ganesh