Suriname 4de meest corrupte land binnen Caribisch gebied

Suriname vierde meest corrupte land binnen Caribisch gebied 1Uit het laatste rapport van Transparency International Corruption Index (TI) welke gisteren werd uitgegeven, blijkt dat Suriname binnen Caricom op de vierde plaats staat van meest corrupte landen. Met een score van 36 voor het derde achtereenvolgende jaar heeft Suriname geen vooruitgang geboekt. De scores van TI lopen van 100, voor de minst corrupte landen naar 0 voor de meest corrupte landen. Zeven Caricom landen scoren beneden 50, hetgeen aanduidt dat er in die landen sprake is van een ‘serieus niveau van corruptie’. Zoals al jaren het geval is, blijkt Haïti nog steeds het meest corrupte land te zijn binnen Caricom met een score van 17. Guyana met 29 en Dominicaans Republiek met 33 zijn ook corrupter dan Suriname. Trinidad & Tobago met 39, Jamaica met 41 en Cuba met een score van 47 zijn allen minder corrupt dan Suriname.
TI definieert corruptie als het misbruiken van macht voor privévoordelen. Corruptie kan worden geclassificeerd als een kleingeestige en politieke gift afhankelijk van de hoeveelheid geld dat verloren gaat en de sector waar het zich voordoet. Grote corruptie bestaat uit handelingen op een hoog niveau van de regering belast met beleid of de centrale werking van de staat, waardoor leiders profiteren ten koste van het algemeen welzijn. Kleine corruptie verwijst naar dagelijks misbruik van toevertrouwde macht door laag – en middenniveau ambtenaren in hun interacties met de gewone burgers, die vaak proberen om toegang tot fundamentele goederen of diensten in plaatsen, zoals ziekenhuizen, scholen, politiediensten en andere agentschappen, te krijgen.
Politieke corruptie is de manipulatie van het beleid, de instellingen en de regels voor de toewijzing van middelen en de financiering van de politieke besluitvormers, die misbruik maken van hun positie om hun macht, status en rijkdom.

error: Kopiëren mag niet!