Suriname en Guyana gaan voor snelle diplomatie

De Surinaamse president Desi Bouterse en zijn ambtsgenoot David Granger van Guyana hebben afgelopen vrijdag overeenstemming bereikt over een vertegenwoordiging die zal zorgen voor snelle diplomatie tussen de beide landen betreffende de verschillende zorgpunten. “We zijn akkoord gegaan met een methode waarbij de verschillende brandende onderwerpen per sector gediscussieerd kunnen worden om vervolgens geïmplementeerd en gemonitord te worden binnen een bepaald tijdsbestek, waarna er snelle rapportage zal plaatsvinden”, zei Bouterse tijdens een persconferentie na de ontmoeting met Granger. Een speciaal afgezant zal rapportage uitbrengen aan de beide presidenten en zal leiding geven aan een samenwerkingsraad.
Granger gaf te kennen dat beide landen akkoord moeten gaan met de eisen waaraan de speciale afgezant moet voldoen. De speciale afgezant moet een diplomatieke status in beide landen hebben en steeds over en weer kunnen reizen. “We zijn ervan overtuigd dat telkens wanneer een probleem zich voordoet, dit snel opgelost kan worden”, zei Granger.
De belangrijkste uitkomst van de meeting was dat er besluiten zijn genomen om snelle oplossingen te bereiken. Economische kwesties waaronder het bereiken van Suriname door de minibussen van touroperators moeten snel opgelost worden. Bouterse gaf aan dat akkoorden over milieu, toerisme, olie-exploratie en investeringen die zes maanden geleden waren bereikt te Nieuw-Nickerie, nog niet veel hebben opgeleverd. Bouterse deelde mee dat China, de Europese Unie en Brazilië al hun interesse hebben getoond voor fondsen voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier. Guyana moet de locatie waar de brug moet komen aan de Guyanese zijde aanwijzen. In 2013 hebben Suriname en China Railway Construction een MOU getekend voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier. Guyana had hierbij gelijk aangegeven geen bezwaar tegen de bouw te hebben.

error: Kopiëren mag niet!