54 containers minder vuurwerk dit jaar

54 containers minder vuurwerk dit jaar54 containers minder vuurwerk dit jaar
De afdeling Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft dit jaar in totaal 26 containers vuurwerk ingeklaard. Aroen Jadoenathmisier, manager van IUD, zegt aan Dagblad Suriname dat dit een grote daling is in vergelijking met het jaar 2015. Toen zijn ongeveer 80 containers vuurwerk geïmporteerd. Officieel mag de import van vuurwerk tot en met 31 december, maar ondernemers doen dat al ruim van tevoren zodat ze genoeg tijd krijgen om af te verkopen. Jadoenathmisier voert aan dat de kans wel heel klein is dat het aantal containers drastisch verder zal toenemen, omdat de importeurs dan problemen zullen krijgen met de distributie en verkoop. Ook moet er rekening worden gehouden met het feit dat er nog vuurwerk van 2015 in opslagruimtes ligt. De totale waarde van het vuurwerk dat tot gisteren was geïmporteerd, heeft een totale FOB waarde van circa USD 400.000. Voor het jaar 2014 waren circa 64 containers vuurwerk geïmporteerd. Toen hadden de knallers een totale FOB-waarde van circa USD 1.8 miljoen. In 2013 was het aantal 80 containers met een waarde van meer dan USD 2 miljoen. Vuurwerk dat na de datum van 31 december 2016 aankomt, zal als verlaat worden aangemerkt. De importeurs zullen hiervoor dan een speciale ontheffing bij de procureur-generaal moeten aanvragen, alvorens IUD de importvergunning kan verlenen.
Winkeliers konden tot 30 november verkoopvergunning aanvragen bij dc’s
De verkoopperiode voor vuurwerk is voor dit jaar vastgesteld tussen 27 december en 2 januari. Gebruikelijk is het afschieten ook verbonden aan deze zelfde periode. Winkeliers konden tot en met 30 november hun aanvraag voor verkoop van vuurwerk indienen bij de districtscommissariaten. De verkoop van vuurwerk is aan strikte voorwaarden verbonden. De opslag moet in een brandveilige en door de brandweer goedgekeurde ruimte gebeuren. De brandweer zal hier ook steeds streng op letten. Het verbod op de import en gebruik van professioneel vuurwerk, de zogenaamde kronto`s en maripa`s, is wederom niet toegestaan. Slechts consumentenvuurwerk is toegestaan dat door de nodige instanties is goedgekeurd. De douane zal overigens scherp letten op de typen knallers en de kracht van de knal. De brandweer heeft een lijst van de procureur-generaal met verboden vuurwerk.
853 vuurwerkslachtoffers afgelopen 17 jaar in Suriname
Dit jaar gaat wederom bijzonder prioriteit uit naar het voorkomen van het aantal vuurwerkslachtoffers. Het inkorten van de afschietperiode speelt daarbij ook een rol. Uit onderzoek blijkt dat de kortste vuurwerkperiode in december 1986 was. Deze duurde van 22.00 uur op oudjaar tot half 1 in het nieuwe jaar, slechts 2½ uur. Deze periode werd bovendien pas op dezelfde dag door de Surinaamse overheid bepaald. In 1963 mocht men slechts 5 uur vuurwerk afsteken en wel op 31 december van 4.00 uur tot 6.00 uur namiddag en 10.00 uur ’s avonds tot 1.00 uur in de ochtend. In de afgelopen 17 jaar is het aantal vuurwerkslachtoffers opgelopen tot 853. In 2014 was het aantal slachtoffers 21. In 2015 bestond dit aantal uit 25. Knalvuurwerk wordt gezien als de grootste oorzaak van het aantal vuurwerkslachtoffers.
FR

error: Kopiëren mag niet!