Waidoe noemt reactie Bouva populistisch

“Het feit dat de vicevoorzitter nu blindelings meegaat met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zonder dat er een onderzoek aan voorafgaat, geeft aan dat hij een populistische reactie verkondigt”, stelt volksvertegenwoordiger William Waidoe naar aanleiding van de recente uitspraken van Melvin Bouva. Deze beweert nu voorstaander te zijn van het gezond maken van het overheidsapparaat. “Er heerst zware druk van de samenleving op de regering, vooral vanwege de economische en ondoordachte maatregelen. Hierdoor moet iemand van de coalitie iets zeggen, zodat critici in een hoerastemming kunnen worden gebracht. Dit is puur populistisch reageren”, stelt Waidoe. Volgens data afkomstig van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is de overheid de grootste werkgever, waarbij ze voor gemiddeld circa 28.5% in het totaal aan arbeidsplaatsen voorziet.
In de ontwerpbegroting 2017 wordt de verdeling van de uitgaven over alle 17 ministeries inclusief 25 directoraten gepresenteerd. Voor het dienstjaar 2017 zijn de totale overheidsuitgaven begroot voor SRD 8.145,7 miljoen, hetgeen een daling is van SRD 895,3 miljoen
ten opzichte van het dienstjaar 2016. De totale operationele uitgaven, waaronder alle personeelgerelateerde kosten en overige operationele uitgaven, zijn in 2017 begroot op SRD 2.850,4 miljoen. In vergelijking met 2016 betekent dit een absolute stijging van SRD 388,5 miljoen. De lonen & salarissen zijn voor het dienstjaar 2017 geraamd op SRD 1.834 miljoen. Deze uitgaven zullen respectievelijk uit eigen middelen, donormiddelen of leningen worden gefinancierd.
Uit schattingen van het Planbureau is gebleken dat in de komende periode in het aantal van ambtenaren geen verandering zal komen, mits de hervorming van het overheidsapparaat ter hand wordt genomen, waarbij overtollig overheidspersoneel zodanig wordt om- of bijgeschoold dat ze productief kunnen worden ingezet in de private sector. Het IMF adviseert de regering haar salarisrekening onder controle te houden en op middellange termijn het ambtenarenapparaat af te slanken om staatsuitgaven op dit stuk te verminderen. Aan loonsverhogingen in de komende tijd wordt er niet eens gedacht.
Waidoe stelt dat er om een oplossing te vinden voor een log ambtenarenapparaat eerst moet worden gekeken naar de wortel van het probleem. “Waarom wordt er gesteld dat de 28.5% aan arbeidsplaatsen zwaar drukt op de begroting? Op deze 28.5% drukt een zware uitgave”, waar volgens Waidoe geen noemenswaardige productie aan te koppelen is. “Als er bijna 59.000 mensen deel uitmaken van het apparaat, moet het betekenen dat wij allemaal een familielid moeten hebben in het apparaat. Wij moeten dus geen heksenjacht op losgooien. Het is een politiek systeem, dus laten wij het op een duurzame manier oplossen. Het apparaat moet productief worden gemaakt. Wij zullen blijven klagen wanneer wij geld uitgeven aan iets, zonder iets ervoor terug te krijgen. Bij het inzetten van de ambtenaren zullen wij moeten kijken wie mee kan. Laten we de mensen werkelijk aan het werk zetten. Wij moeten misschien zitten met meneer Ronald Hooghart om duidelijkheid te geven in ambtenarenrechten en plichten”, stelt Waidoe. De uitspraak van de vicevoorzitter ziet Waidoe nochtans slechts als een loze kreet, die hij niet in uitvoering ziet gaan.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!