Jogi: ‘Regering heeft zich bezondigd aan de wet’

Jogi PGAssembleeleden van de fracties van de VHP, Abop, PL, NPS en DOE vragen aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday om een onderzoek in te stellen naar overtreding van de Wet op de Staatsschuld. De brief is op 16 december geschreven. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) verduidelijkt tegenover Dagblad Suriname dat de regering zich steeds bezondigt aan de wet ‘door financiële zaken in donkere kamers te doen’. Deze geheimzinnigheid wekt argwaan bij de oppositie. Vandaar dat een verzoek aan de hoogste man van het Openbaar Ministerie is gericht om klaarheid te brengen in deze zaak. De Wet op de Staatsschuld beoogt volgens de parlementariër duidelijkheid te verschaffen met betrekking tot de omvang en de samenstelling van de staatsschuld. Daarnaast worden bewindslieden gebonden aan een strakke begrotingsdiscipline en dat de totale staatsschuld gebonden wordt aan normen, die verband houden met de mogelijkheden die de economie biedt. Jogi voert aan dat de oppositie meerdere malen vragen heeft gesteld over het schuldplafond, echter heeft de regering haar niet kunnen helpen uit de twijfelsituatie. Het feit dat er helemaal geen transparantie komt, wekt volgens de politicus meer argwaan. “Het Bureau voor de Staatsschuld moet dusdanig functioneren dat hij up-to-date informatie heeft en niet offline wordt gezet wanneer informatie vanuit het parlement wordt gevraagd. In een goede administratie zou je elke gesloten lening binnen enkele seconden kunnen registreren op de website. Tegelijkertijd wanneer leningen worden ondertekend, kan dat op de website worden vermeld. Wanneer dit soort zaken ontbreken, betekent dat dat je je bezondigt aan de wet”, zegt de parlementariër. Volgens Jogi riskeert Financiënminister Gillmore Hoefdraad een celstraf van 10 jaren indien de pg inderdaad overgaat tot vervolging. “Als er niets mis is, is er niets aan de hand. Als er wel iets mis is, moeten de consequenties daaruit voortvloeien”, aldus Jogi.
Regering deed uitgaven in strijd met grondwet
Jogi benadrukt dat de Wet op de Staatsschuld duidelijk aangeeft dat schulden van de overheid niet in het nadeel van de samenleving moeten zijn en leningen nimmer in het geheim gesloten moeten worden. Het vermoeden volgens de oppositie wordt ernstig versterkt door de informatie welke ter algemene kennis was op de officiële website van het Bureau op de Staatsschuld per eind september en met de hierna aangegane leningen alsmede de bekend gemaakte leningen die niet geregistreerd waren. Hierdoor kan gevoeglijk worden aangenomen dat het obligoplafond overschreden is. Voorts zijn de procedures met betrekking tot registratie van documenten van aangegane schulden kennelijk niet conform de artikelen 6 en 7 van de wet geschied, aangezien De Nationale Assemblee geen stukken heeft ontvangen, die opgevraagd zijn conform de wet ter verantwoording van deze middelen. Verder blijkt dat de regering uitgaven heeft gedaan zonder dat die zijn begroot en goedgekeurd bij wet, derhalve in strijd met de grondwet.
USD 30 miljoenlening ITFC goed voorbeeld van geheimzinnigheid
Jogi zegt dat de recente USD 30 miljoenlening van de Islamic Trade Finance Corporation (ITFC), een lid van de Islamic Development Bank (IsDB) Group, een goed voorbeeld is van de geheimzinnigheid waarin de minister van Financiën werkt. Het gaat om USD 30 miljoen voor de financiering van de landbouw-, medische en industriële sector. Er zullen voorraden voor deze sectoren worden aangekocht, waaronder grondstoffen voor de productie van basisgoederen, inputs voor de landbouwsector en medicijnen en medische benodigdheden. “Er worden besprekingen gevoerd waarna raamovereenkomsten worden getekend. Alleen heb je een rubberen stempel van de coalitie nodig. Dan is alles in orde.” Volgens de VHP’er is dat niet de bedoeling van de wetgever. “De bedoeling is om de samenleving te beschermen en ook de minister, zodat hij geen handelingen pleegt in strijd met de wet. Zaken zoals in de periode 1996 tot 2000 mogen zich nimmer herhalen”, aldus Jogi. De brief is ondertekend door Chan Santokhi, Asiskumar Gajadien, Paul Somohardjo, Carl Breeveld, Gregory Rusland, Marinus Bee, Krishna Mathoera, Edward Belfort, Riad Nurmohamed, Dinotha Vorswijk en Patricia Etnel.
FR

error: Kopiëren mag niet!