Bankpersoneel VCB voert prikactie tot 11.00 uur

1 Verscherping acties VCBIndien Financiënminister Gillmore Hoefdraad de bond bij de Volkscredietbank (VCB) binnen een week niet omstandig informeert, is het niet uitgesloten dat de huidige acties van de bond zullen worden verscherpt. Dit zei bondsvoorzitter Robby Berenstein dinsdag aan journalisten. De Surinaamse Volkscredietbank Werknemersorganisatie (SVWO) voert momenteel een prikactie, welke inhoudt dat de werkzaamheden van het bankpersoneel op alle filialen pas tegen 11.00 uur aanvangen. De vakbond is nog steeds bezorgd over de plotseling aangekondigde fusie met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). “Met deze actie willen wij een signaal geven dat het ons bijzonder ernst is. Wij willen onze toekomst niet zomaar te grabbel gooien”, zei Berenstein. Volgens de bondsvoorzitter maken de werknemers zich druk om het feit dat zij pas een week terug van bankdirecteur Percy Clenem hebben vernomen dat hij per 1 januari opstapt bij de VCB. Wat zaken volgens hem erger heeft gemaakt, is dat de bond via de pers heeft moeten vernemen dat de VCB met de SPSB zal worden gefuseerd. De vakbondsleider kan zich niet indenken hoe plots een fusie tussen twee banken is aangekondigd, terwijl er nog een fusie gaande is tussen de VCB en de Landbouwbank. “Wij gaan niet willens en wetens als werknemers toezien dat een proces wordt ingezet, waarvan wij zien dat hij stuk gaat lopen. Un no tjar un sref go naki.” De vakbond heeft in een brief aan Hoefdraad de zorgen van de werknemers kenbaar gemaakt. Aan hem wordt gevraagd om binnen een week met de vakbond te praten en alle plannen rond de fusie te ontvouwen. Aan governor Glenn Gersie vraagt de vakbond om zijn verantwoordelijkheid op te pakken. “Dit proces is bij uitstek eentje dat onder begeleiding moet staan van de governor van de Centrale Bank als toezichthouder op het kredietwezen, als bewaker van een gezond financieel-monetair verkeer”, aldus Berenstein.
Vakbond en werknemers totaal niet betrokken bij fusering
Volgens Berenstein zijn de werknemers en de vakbond partner van het gehele proces. “Het is onze bank, wij werken daar. Wij zijn voor het overgrote deel ook belast met de uitvoering van het proces. Wil je zorgdragen voor een goed verloop van het proces, dan moet je de werknemers als belangrijkste actor erbij betrekken. Dat zien wij helaas in dit geval niet gebeuren. Na via radio, a directoro nanga krantie mus verneem sani. Wij zijn er totaal niet bij betrokken geweest”, zei hij. Berenstein vergeleek de situatie met de fusie tussen de VCB en de Landbouwbank. Zo zijn de werknemersbonden samen met oud- Financiën-minister Andy Rusland en oud- Centrale Bank-governor Gillmore Hoefdraad, nu minister, betrokken geweest bij die fusering. Berenstein benadrukte dat de werknemersbond niet tegen fusie is, omdat de voordelen daarvan reeds bij de eerste fusering is gebleken. Echter kan dit alleen tot maximaal voordeel leiden als de voorgenomen fusie op de juiste manier wordt uitgevoerd. Vandaar dat de bond voorstelt om deze fusie ook te brengen onder een aantal voorwaarden dat gesteld is bij de fusie tussen VCB en Landbouwbank. Eén van die voorwaarden is dat de bank doorgelicht en gezond gemaakt moet worden. “Hetzelfde is ook gedaan tussen de VCB en Landbouwbank”, aldus Berenstein.
Directeur als trekker geheel proces
Berenstein benadrukte dat de directeur van de VCB als trekker zou moeten fungeren van het proces. Dinsdag is er weer gesproken met de directeur. Hij kan zich niet terugvinden in de wijze waarop de vertegenwoordiger van de aandeelhouder en de raad van toezicht omgaat met de koers van de bank. Dat heeft geleid tot een onwerkbare situatie, waarbij hij gevraagd heeft om anders ingezet te worden. Clenem heeft de brieven, die hij geschreven heeft aan de minister en de raad, overhandigd aan de bond. Daarin legt hij uit waarom hij zijn ontslag heeft aangeboden. Volgens Berenstein kan de rechtspersoonlijkheid van de gefuseerde bank ook niet in sui generis vorm worden omgezet, omdat het internationaal niet gangbaar is dat banken deze vorm van rechtspersoonlijkheid bezitten.
FR

error: Kopiëren mag niet!