Rijssel kiest voor zaalvoetbal boven Natio

FRONT“Ik wil Styx niet in de steek laten”

Stefano “Boeroe” Rijssel heeft niet bedankt voor het nationaal voetbalelftal van Suriname. Dat zegt hij aan Dagblad Suriname naar aanleiding van geruchten dat hij en doelman Obrendo Huiswoud middels een brief aan de SVB verklaard hebben niet meer te willen spelen voor Natio, omdat ze in een cruciale periode van de zaalvoetbal play-off zitten. “Ik heb middels een schrijven gevraagd aan de Surinaamse Voetbalbond (SVB) rekening te willen houden, zodat ik mijn resterende twee wedstrijden met Styx The Kuldipsingh Group in de zaalvoetbalfinale kan spelen. Ik zou het jammer vinden om mijn ploeg in de steek laten’, laat Rijssel weten. Rijssel zegt verder dat hij niet zal bedanken bij Natio, omdat hij zijn land wil en zal vertegenwoordigen. ‘De bondscoach heeft goedkeuring gegeven aan mijn verzoek’, zegt Boeroe.
Bondscoach Roberto Gödeken wil niet ingaan op de kwestie Rijssel en diens verzoek. Hij geeft wel aan jammer te vinden dat men in Suriname achter spelers moet aanzitten om voor de nationale selectie uit te komen. Hij vergelijkt de situatie met die van Guyana, waar spelers popelen te spelen voor hun nationaal team, terwijl ze niet eens een voetbalschoen krijgen. In Suriname krijgen de jongens alles. Gödeken geeft aan alle spelers nodig te hebben op de trainingen op weg naar de herkansingsronde van de Caribbean Cup en plaatsing voor de Gold Cup, welke op 4 en 6 januari op Trinidad & Tobago gespeeld zal worden. Natio komt dan uit tegen gastheer Trinidad en Haïti, twee landen die het veel beter doen dan onze selectie.
De kwestie veldvoetbal-zaalvoetbal is een jarenlange discussie, die nu een climax lijkt te gaan bereiken. De Surinaamse Voetbalbond (SVB) en de Surinaamse Zaalvoetbalbond (SZVB) lijken de zaak een eigen interpretatie te gaan geven. De laatste afspraak van deze bonden (gedateerd van 5 augustus 2016) is dat de spelers die uitkomen voor de nationale selectie, in de periode van de voorbereidingen op toernooien/wedstrijden van Natio, niet mogen zaalvoetballen. Ze kunnen weer zaalvoetballen als de nationale voetbalselectie ontbonden is. Omgekeerd kunnen spelers die geselecteerd zijn voor de nationale zaalvoetbalselectie, niet verplicht worden om veldvoetbal te spelen.
Volgens een verklaring uitgegeven door de Zaalvoetbalbond op 1 december, beginnen de trainingen voor de nationale selectie op maandag 5 december. Op dit moment zijn slechts 2 spelers van Natio die nog actief zijn in de zaal: Rijssel (Styx) en Huiswoud (Mengao). Echter, op zondagavond 11 december hebben deze spelers gestaan in de game 1 van de finale tussen Styx en Mengao. Dat is ver na de 5 december. Bronnen binnen de zaalvoetballerij melden dat beide spelers hen te kennen hebben gegeven bedankt te hebben bij Natio en te zullen kiezen voor zaalvoetbal. Andere bronnen bevestigen dat Gödeken een brief van Rijssel heeft ontvangen, waarin hij aangeeft dat hij voorlopig niet zal kunnen trainen bij Natio, omdat hij gaat zaalvoetballen.
De centrale vraag is wat de bondscoach zal doen met deze spelers. Hen uit de selectie zetten of dit wangedrag tolereren en toch met ze blijven werken voor de Caribbean Cup herkansingsronde in Trinidad. Natio vertrekt op 2 januari richting Port of Spain.

error: Kopiëren mag niet!